fbpx
100%
LESSONS & TOPICS

Bench/ plaats training

Bench/ plaats training

Bij deze les leer jij jouw pup op commando op een specifieke plaats gaan liggen. De bedoeling is dat jouw pup deze plaats ook als veilig aanziet en daar even kan blijven liggen, ontspannen.
Zelf ben ik geen voor- of tegenstander van de gebruik van een bench. Op voorwaarde dat jouw pup dit als veilig aanziet en hier niet toe gedwongen wordt om er in te gaan. Daarnaast is een bench geen plaats om langer dan 3u in te zitten. Wil jij dat jouw pup begrensd wordt wanneer jij bijvoorbeeld niet thuis bent? Bevestig een ren aan de bench zodat jouw pup kan kiezen waar hij gaat liggen en voldoende ruimte heeft.

Hou er rekening mee dat wanneer jij al de bench geprobeerd hebt en jouw pup er een negatieve ervaring aan overgehouden heeft, dat dit de training net iets moeilijker maakt. Je zal voorzichtiger alles moeten opbouwen en de stapjes zullen kleiner zijn alsook vaak langer duren.

Hoe het kan indien er geen negatieve koppeling is aan de bench

In dit filmpje krijgt de pup lekker eten in de bench. Er is geen negatieve ervaring vooraf gegaan met de bench. De deur blijft ook open staan zodat hij kan beslissen wanneer hij er uit wilt komen.

In deze foto zie je dat het pupje in een ren zit aan de bench en buiten de bench eten krijgt (de mama is vanzelf in de andere bench gekropen en de deur staat nog open).

 

Benchtraining bij een pup van 10 weken

Wat je hoort tijdens deze training is dat er veel achtergrondlawaai is en dat dit de pup kan afleiden. Zeker wanneer dit de eerste keer is als je dit traint. 
Iedere keer wanneer de pup een stap richting de bench zet wordt er geklikt en beloond. Hier wordt de beloning gegeven weg van de bench zodat de pup opnieuw richting de bench kan stappen en hiervoor beloond wordt. Je kan je pup ook belonen aan de bench om dan de beloning verder weg te leggen. Dit zorgt voor een extra bevestiging dat het aan die bench wel interessant kan zijn. 

Je ziet dat deze pup enkel beloond wordt omdat hij richting de bench stapt. Als ik dit fragment herbekijk zie ik dat ook ik een paar beloningen mis wanneer ze richting de bench stapt (en zo zie je dat niet iedereen perfect is). Bij sommige honden, die moeilijker de link leggen, kan je ook klikken als ze richting de bench kijken. Alles is heel afhankelijk van hoe rap jouw pup linken legt (en bij de ene gaat dit rapper dan bij de andere). Zorg er steeds voor dat jouw pup geen frustratie krijgt omdat hij niet weet wat hij moet doen om zijn beloning te krijgen. Merk je dit op (bijten, jammeren, weglopen, stresssignalen, …) dan moet je rapper gaan belonen (bv in plaats van naar de bench te stappen, naar de bench kijken). Probeer zo weinig mogelijk kansen te missen! 

In dit filmpje zie je dat de pup geen link gelegd heeft met naar de bench stappen en een beloning krijgen. 

Een aantal dagen later

Hier zie je dat de pup al beter zijn link begint te leggen dat er iets lekkers komt als ze dicht bij de bench staat. Op een gegeven moment wacht ik met belonen. Dit doe ik wanneer ik denk dat ze de link door heeft en dat ik nu de oefening een beetje wil opbouwen. De volgende stap was haar hoofd nog meer in de bench steken.
De stap erna was een poot er in en zo blijf je verder opbouwen.

Op het eind van het filmpje hoor je de pup neuten. Dat is een teken dat ze het moeilijk begint te krijgen, vermoeid wordt en dat de oefening nu echt wel moet afgerond worden want anders is de kans groot dat ze fouten begint te maken.

Maak je oefeningen dus niet te lang, zeker niet bij jonge pupjes en probeer positief te eindigen (dat de oefening goed gelukt is).

Hou er rekening mee dat wanneer je de volgende training start, dan je een paar stappen zal terug moeten nemen voordat je verder kan opbouwen. Ervoor zorgen dat de oefening eerst makkelijk is en veel beloningen krijgt zorgt vaak voor een sterkere motivatie.

1e plaatstraining met pup van 9 maand

Plaatstraining en benchtraining kunnen hetzelfde zijn. Graag toon ik je aan de hand van mijn pup hoe dit verliep als ik haar de plaatstraining aanleerde

Je start ook weer eerst met belonen wanneer jouw pup richting de plaats stapt. En heel geleidelijk bouw je deze oefening op.

Deze oefening werd nog niet eerder gedaan. Wel is ze de manier van trainen gewoon (nadenken en een handeling uitvoeren om een beloning te krijgen). Merk je op dat het voor jouw hond moeilijk is om linken te leggen? Dan kan je de oefening in kleinere stapjes gaan opbreken of lokken. Maar let op met lokken, hierdoor legt jouw pup minder rap de link van wat er verwacht wordt omdat hij enkel het snoepje volgt.

Halverwege het filmpje begin je te zien dat ze het steeds moeilijker krijgt met de oefening. Ze schud zich uit, gaat ergens anders gaan liggen, meer hijgen, gaat ergens anders naar toe. Dit is het puberbrein die aan het werken is. Puberhonden hebben veel minder concentratie dan een volwassen hond. Hou hier rekening mee. Door haar even de tijd te geven dat ze nodig heeft, herstelt ze en kan ze opnieuw beginnen trainen. Dit is heel pup afhankelijk!

Ik ben grote voorstander om na iedere trainingssessie aan te geven dat het gedaan is. Bij mijn honden is dit zeker nodig zodat ze weten dat ze niet meer gefocust moeten zijn en kunnen ontspannen. Ze weten dat na hun ‘gedaan’ ze geen beloningen meer krijgen.
Hoe doe je dit: je zegt gedaan, je strooit wat beloningen in het rond en ruimt op zodat ze de oefening tijdelijk niet meer opnieuw kunnen uitvoeren en wachten op hun beloning.

2e training met toevoeging commando

We starten even weer door een stapje terug te nemen in de training. Zo heeft ze rap door wat er van haar verwacht wordt en zo kunnen we makkelijk de training verder opbouwen.

Wanneer je het commando wilt toevoegen doe je het volgende:
Je geeft het commando
De hond voert het gedrag uit
Je klikt
Je beloond

Wanneer je opmerkt dat jouw pup het bij een commando echt aan het denken is en het nog niet volledig door heeft, kan je gebruik maken van een handbeweging. Bij deze kan dit zijn dat je wijst naar de bench.

Wanneer het commando er goed in zit kan je geleidelijk afstand en tijd gaan introduceren.