fbpx
100%
LESSONS & TOPICS

De eerste dagen

De eerste dagen

De rit naar huis

In het beste geval heeft de fokker de pups al eens meegenomen voor een eerste ritje. Helaas gebeurt het niet altijd waardoor de eerste rit naar huis bijzonder spannend kan zijn voor jouw pup. Niet alleen is hij net weggerukt van zijn mama, broertjes en zusjes, hij wordt ineens ook geconfronteerd met dat grote ijzeren ding dat er vreemd uitziet, ruikt en voelt. Bovendien beweegt het ook nog eens!

Neem dus uitvoerig de tijd om je pup te laten wennen vooraleer je echt vertrekt. Je pup zit sowieso op je schoot en dus niet in een bench of de koffer helemaal alleen.

Als je pup slaapt, zou ik zo ver mogelijk rijden. Als hij wakker maar rustig is, idem. Is je pup onrustig, dan kan het soelaas brengen om af en toe te stoppen voor een eventuele plas-, eet- of drinkpauze.

Verschiet niet als jouw pup het autorijden nog niet zo fijn vindt en moet overgeven. Bereid je hierop voor door een handdoek mee te nemen die je op je schoot kan leggen.

De eerste dagen

Het spreekt voor zich dat de eerste dagen en nachten van jouw pup in zijn nieuwe thuis vrij cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van jullie relatie. Of toch niet? Het is normaal en begrijpelijk dat je jouw pup en nieuwste gezinslid zo snel mogelijk aan iedereen wil laten zien, want je bent mega trots. En terecht! Maar ik stel me het ophaalmoment van een pup altijd voor als een grijpkraan op de kermis. Zo eentje die op jouw onhandige aanwijzingen een beertje grijpt en vervolgens in het bakje laat vallen. Zo gaat het eigenlijk ook als we een pup ophalen: je pakt die op en… basically is dat zijn afscheid van zijn mama, broertjes, zusjes, eventueel nog wat andere honden en de gekende mensen waar hij (als het goed gaat) minstens zijn eerste acht levensweken mee heeft doorgebracht en een band mee heeft opgebouwd. Mijn hart breekt elke keer bij de gedachte alleen al, hoe goed onze bedoelingen ook zijn.

Nu je dit beeld voor jou ziet, kan je je ongetwijfeld voorstellen hoeveel stress dit voor jouw pup met zich meebrengt. Voor ons is het ook vaak een stressvol moment, maar dan eerder eentje met een positieve vibe. Jouw pup heeft amper een idee van wie jij bent, wat dat grote ding is waarin hij vervoerd wordt, wat hij allemaal ruikt, ziet, hoort en voelt… Terwijl jij jouw pup al in jouw hart gesloten had van zodra je wist dat er een nieuw gezinslid bij ging komen.

De eerste dag dat jouw pup bij jou thuis is, ga je die vooral tot rust laten komen en bekomen van al de spanning die de verhuis met zich meebrengt. Breng jouw pup bij thuiskomst eerst naar de tuin. De kans dat jouw pup zich wil ontlasten is nu vrij groot. Sla niet in paniek als dit niet onmiddellijk lukt. Mogelijks is jouw pup zodanig onder de indruk waardoor zijn lichaampje zich helemaal opspant en ontlasten nog niet mogelijk is.

Als jouw pup de tuin heeft kunnen ontdekken, kan je hem rustig mee naar binnen nemen. Bepaal vooraf welke ruimtes jouw pup al dan niet mag betreden. Mag hij in het hele huis rondlopen? Prima. Zoniet, zorg dan dat de ‘verboden’ ruimtes reeds afgescheiden zijn door vb. een kinderhekje. Zo zal jouw pup geen foutjes kunnen maken die je achteraf wil rechtzetten. Bovendien voorkomt het ook een hoop frustraties bij jezelf die dan op hun beurt voor een conflict tussen jou en de pup kunnen zorgen. No need to say dat dit niet goed is voor jullie fragiele relatie.

Je kan je relatie met jouw pup beschouwen als een spaarrekening. Op het moment dat jouw pup net thuis komt, is jouw spaarrekening leeg. Je staat niet positief, maar gelukkig ook niet negatief. Telkens je samen een leuk moment beleeft, is het alsof jouw spaarrekening aangevuld wordt met 1€. Hoe meer positieve ervaringen jullie samen beleven, hoe rijker jullie spaarrekening gevuld is. 

Het leven is helaas niet altijd een ponykamp, noch voor ons, noch voor de honden. Minder leuke ervaringen horen bij het leven: je zal je pup sowieso wel eens verwensen en ‘achter het behang willen plakken’, believe me. Maar bedenk dan dat je op die momenten geld van jullie spaarrekening wegneemt. Als je 100€ op jouw rekening hebt staan en er gaat 1€ af, dan is dat geen drama. Er zijn genoeg positieve ervaringen waar jullie allebei op kunnen terugvallen (op voorwaarde dat die ene slechte ervaring geen trauma veroorzaakt natuurlijk). Maar heb je slechts 2€ op jouw spaarrekening en je haalt er al 1€ af, dan is de verhouding helemaal zoek. Nog erger is het natuurlijk als je helemaal in het rood zit met je spaarrekening. Als je dit gevoel hebt dan wil ik je op het hart drukken om zo snel mogelijk iemand te zoeken die je kan begeleiden en jullie relatie terug in het groen te krijgen.

Terug naar onze pup die net bij jou thuis is gekomen. De tuin is intussen reeds verkend en nu ben je samen binnen. Laat dat kleine drommeltje maar alles ontdekken op zijn eigen tempo. Voorafgaand heb je ervoor gezorgd dat de ruimtes puppyproof gemaakt zijn waardoor je je nu geen zorgen meer hoeft te maken over mogelijke gevaren. Geniet dus met volle teugen van dat kleine wondertje en observeer hoe hij op zijn nieuwe omgeving reageert: is hij zeker of net een beetje onzeker? Gaat hij ergens onder of op liggen omdat hij het wat spannend vindt, of loopt het net de hele tijd rond op zoek naar nieuwe uitdagingen? Wat het antwoord ook moge zijn, jouw pup wordt op dit moment gebombardeerd door prikkels die hij nog niet kent en mogelijks ook niet kan plaatsen. De vraag die hij zich nu voortdurend stelt is waarschijnlijk: Wat is dit? Hoe ruikt dit? Hoe voelt dit? Wat hoor ik daar? Kan ik hier mijn tanden inzetten? Moet ik nu vrezen voor mijn leven of niet? Vergelijk het met de eerste keer eender welke nieuwe plaats gaan. Wat doe je als je daar aankomt? Je stapt uit de auto, kijkt rond en ziet dingen die je mond al dan niet van verbazing laten openvallen, ruikt eventueel dingen die je nog nooit geroken hebt, ziet dingen waarvan je het bestaan niet afwist en misschien proef je later wel zaken die je nog nooit gegeten hebt. Hoe overweldigend is dat niet allemaal? Wel, dat is exact wat jouw pup ook ervaart. Alleen zijn zijn hersentjes het nog niet gewend om al die prikkels te verwerken zoals een volwassen hond en dus wordt hij snel moe. Met andere woorden, jouw pup moet heel veel slapen om deze overload aan prikkels te kunnen verwerken en na zijn slaapje terug met een fris hoofdje de wereld weer een beetje beter te leren kennen.

Waak er dus over dat jouw pup vanaf het begin zijn rust neemt. Lukt dat niet, gebruik dan een puppyren en/ of bench om verplichte rust op te leggen. Maar… als jouw pup nog niet vertrouwd is met de bench, dan mag je jouw pup daar niet zomaar inleggen. Het risico op een slechte ervaring en trauma is veel te groot waardoor de bench nooit een leuke ruimte kan worden. Dit wordt verder besproken bij het hoofdstuk training. Creeër om te starten vooral een ‘we-komen-samen-tot-rust’-ritueel. Ga bijvoorbeeld steeds op dezelfde plaats op de grond zitten met een kauwbeentje dat je al dan niet vasthoudt. Kauwen werkt stressverlagend en kan ervoor zorgen dat jouw pup sneller zijn rust vindt. Maak gebruik van een zacht kussen of dekentje. Jouw pup zal je dankbaar zijn. 

Pas als jouw pup in slaap is gevallen, kan je hem eventueel in de bench of de puppyren te slapen leggen. Een bench of puppyren zijn wat ons betreft geen verplichting. Veel pups kunnen beter hun rust vinden als ze kunnen kiezen waar ze mogen liggen.

Introductie met de hond des huizes

je pup is thuis, hij heeft op zijn gemak het huis kunnen verkennen en je hebt nog een andere hond. Die zit daar, opgesloten in een andere ruimte, klaar om het nieuwe monster te leren kennen. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat jouw hond niet overenthousiast is om de pup te leren kennen of dat jouw hond er totaal geen zin in heeft? 

Het geen hier besproken wordt, is een algemeen advies. Hou er rekening mee dat iedere hond en iedere pup anders is van karakter. Ervaar je problemen? Dan raad ik aan om een goede gedragstherapeut te zoeken die jullie kan helpen bij een goede introductie.

Hoe ga je te werk. Persoonlijk zou ik ervoor zorgen dat de volwassen hond al een beetje van zijn energie kwijt is door een wandeling te gaan maken (geen spel want in spel komt juist meer adrenaline naar boven). Laat hem tijdens die wandeling heel veel snuffelen. DIt zorgt voor rustiger gedrag wanneer thuis. Eenmaal terug thuis, kan je beginnen met de introductie van de geur van de pup (een doekje waar hij op gelegen heeft bv tijdens de rit, of je wrijft voorzichtig een washandje over de pup zodat de geur daar wat in zit). Je presenteert dit aan jouw volwassen hond en dan kijk je hoe hij reageert. Is er geen interesse? Dan raad ik aan om een introductie te doen met een gedragstrainer. Ook wanneer de hond hyper wordt, zal het interessant zijn om de introductie te doen onder begeleiding ( je wilt namelijk niet dat de eerste indruk een slechte is…).
Indien de hond het doekje onderzocht heeft kan je hem aanlijnen en dan raad ik aan om naar een grote open ruimte te gaan zoals de tuin. Meestal laat ik geen honden aangelijnd contact maken, maar omdat dit gaat over een pup, speel ik liever op veilig. Belangrijk om te weten wanneer je contact laat maken en de ene is aan de leiband is dat je die leiband zo ontspannen mogelijk probeert te houden. Spanning op de leiband is spanning bij de hond.

plaats de pup op een paar meter afstand van de volwassen hond en kijk naar de lichaamstaal. Is de pup bang? Zoekt hij steun? Geef deze dan ook. Hier is het wel de bedoeling dat hij rap herstelt en uiteindelijk voorzichtig op onderzoek gaat. Gebeurt dit niet, dan opnieuw raad ik aan om een professional onder de arm te nemen. 

Gaat de pup er naar toe, heel goed. Kijk naar de lichaamstaal van beide honden. In het begin zal er even spanning zijn, maar het is de bedoeling dat dit overgaat en eventueel verandert naar spel. verandert het in spel, dan kan je de andere hond losklikken. Zorg dat het spel niet te hevig wordt (zie socialisatie) en dat het niet te lang duurt, want hou er rekening mee dat de pup al een intensieve dag heeft gehad! Na het kennismakingsmoment is het dringend tijd voor een dutje.

De volgende keer dat jouw pup en hond samen komen mag je er niet van uit gaan dat het allemaal goed zal verlopen. Opnieuw zorg je voor een rustige introductie.

Introductie met de kat des huizes

Dit is iets helemaal anders. Katten hebben veel meer voorbereiding nodig dan honden. Eigenlijk moet je al beginnen wanneer je jouw pup gaat gaan bezoeken in het nest. Daar breng je een geurdoekje mee en kan je dan presenteren aan jouw kat. Leg er iets heel smakelijks naast (eventueel iets verder als jouw kat het weigert van het op te eten). Inspecteert jouw kat het doekje, dat is goed nieuws. Komen de haren recht, blaast hij er naar of loop hij weg? Dan raad ik aan om een gedragsdeskundige in hond en kat er bij te nemen. Dit kan je een paar keer herhalen. Ook katten hebben tijd nodig voor de veranderingen in het huis. Start dit al goed op voorhand zodat ze van die stress kan bekomen voordat dat monster in huis komt.

Zorg ervoor dat jouw kat al op voorhand de nieuwe vlugroutes kent, de babyhekjes (want die voorkomen dat jouw pup de kat achterna kan jagen), nieuwe hoogtes, schuilplaatsen (waar de pup niet aan kan),…

Oké, jouw pupje komt thuis. Laat hem eerst verkennen zoals hierboven beschreven. Wanneer hij rustiger is, kan je de deur open zetten voor de kat. Zo kan jouw kat zelf kiezen of hij op onderzoek komt of niet. Het kan helpen om jouw pup in zijn puppyren te plaatsen met iets waar hij zich mee kan bezig houden (kauwbeentje, kong, …). Zo kan jouw kat op een veilige manier de nieuwe geuren en de pup gaan ontdekken. Doe dit een aantal keren zo (want een pup kan je vaak de dag zelf niet bij de kat plaatsen). Wanneer je merkt dat de pup weinig tot geen aandacht meer besteed aan de kat, dan kan je proberen om de introductie te doen met de pup uit zijn ren (let er op dat je pup rustig moet zijn om dit te kunnen doen). Heel belangrijk is ook dat je steeds aandacht besteed aan de lichaamstaal van jouw kat. Staart omhoog en wrijven met het gezicht tegen de muur etc is een positief teken. een kat die sluipt doorheen het huis, dan raad ik aan om een professional te zoeken die jou verder kan begeleiden. Wil je meer leren over de lichaamstaal en stress bij katten, dan raad ik jou aan om de online cursus van lichaamstaal bij de kat te bekijken. (zie link).

Heel geleidelijk aan bouw je alles verder op. De vluchtroutes zullen zijn voor de momenten dat jouw pup toch even energiek is en dat jouw kat weg kan lopen van de pup. 

Dit is een manier van introductie, waarschijnlijk zijn er nog veel meer, en zal alles ook afhangen van jouw kat en pup. Voel jij je er niet comfortabel bij? Neem een professional onder de arm die jou verder kan begeleiden. 

De eerste nacht

De eerste nacht zal sowieso gepaard gaan met stress, want het is de eerste keer dat jouw pup zonder zijn mama, broers en zusjes zal slapen.

Wat kan je doen en wat mag je zeker niet doen?

  • Als jouw pup bij de fokker nog niet geleerd heeft om in de bench te slapen, dan mag je hem daar de eerste nacht ook niet zomaar in opsluiten. Ook niet om je pup zogezegd sneller zindelijk te laten worden (dit bespreken we verder bij het hoofdstuk zindelijkheid). 
  • Laat je pup die eerste nachten zeker niet alleen. Nogmaals, het is de eerste nacht zonder zijn bekende, veilige omgeving en nestgenootjes. Neem je pup mee naar de slaapkamer of slaap beneden bij jouw pup.
  • Je kan een puppyren voorzien om te voorkomen dat je pup ‘s nachts begint rond te dwalen, maar als hij ook hier moeite heeft met de begrenzing, help dan en geef steun door er tegen te spreken, hem jouw nabijheid te laten opzoeken als hij daar behoefte aan heeft..
  • Voorzie een comfortabel kussen, deken, knuffels,… waar jouw pup zich in kan nestelen. Want in het nest liggen de pups op, onder en boven elkaar. Letterlijk als een hoopje pups. Dat gevoel van nabijheid kan je nabootsen door al deze zaken te voorzien en eventueel een knuffel bovenop je pup te leggen als hij aan het slapen is.
  • Voorzie evenzeer ruimte waar jouw pup kan afkoelen als de dekentjes te warm zouden zijn.
  • Als je pup huilt, moet je hem troosten en steun geven. Ga niet mee met de fabel dat ‘hij het maar moet leren’. Dit zal de stress niet laten afnemen, integendeel. Door die stress zal je pup nog slechter of helemaal niet slapen en we weten intussen wat het belang van slaap is. Denk ook niet dat je door je pup te troosten, zijn gedrag beloont. Je pup is op dat moment gewoon bang en angst kan je nu eenmaal niet belonen. Je kan er enkel voor zorgen dat de angst vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.
  • Sta ‘s nachts op om jouw pup even buiten te laten zodat hij zich kan ontlasten. Want niet kunnen plassen als je moet, is heel stresserend en pijnlijk.
  • Voorzie eventueel een nachtlampje zodat jouw pup zich makkelijker kan oriënteren als hij wakker wordt.
  • Leg het nestdoekje zeker bij je pup.

Van ons mag je pup en dus later volwassen hond altijd op je slaapkamer slapen. Maar als je dit liever niet wil, mag je niet verwachten dat jouw pup na 1 nacht alleen beneden kan slapen. Je zal de afstand tussen jou en jouw pup heel geleidelijk aan moeten opbouwen. Je kan ervoor kiezen om samen met jouw pup beneden te slapen en jij schuift heel geleidelijk aan op zodat je uiteindelijk terug naar jouw bed kan. Of de pup gaat mee naar de slaapkamer en zijn mand/ bench/ ren schuift heel geleidelijk op naar de plaats waar het de bedoeling is dat hij komt te slapen.
Een doorslaggevende factor is het veiligheidsgevoel dat jouw pup zal moeten ontwikkelen in zijn nieuwe leefomgeving. De eerste dagen is alles sowieso nieuw, onbekend en misschien wel onvoorspelbaar. Zolang dit gevoel heerst, zal het niet lukken om alleen te blijven ‘s nachts.

Als je pup reeds enkele nachten (minstens 3 opeenvolgende), rustig slaapt, niet meer huilt, piept of blaft, dan kan je de afstand met 1 meter vergroten. Zo ga je door tot je pup beneden slaapt.

Hoeveel geduld moet je hebben? Dat hangt af van jouw pup.

Nestdoekje of nestknuffel

Een nestdoekje is letterlijk een doekje dat in het nest heeft gelegen terwijl de pups nog bij de mama en elkaar waren. Alle prikkels die toen aanwezig waren en ervoor gezorgd hebben dat jouw pup tot rust kon komen, kan je helaas niet allemaal meenemen, maar de nestgeur wel. Daarom adviseren we altijd om de fokker te vragen een nestdoekje te leggen ofwel zelf een doekje/ knuffel mee te nemen die dan in het nest kan gelegd worden gedurende enkele dagen.

Wanneer je jouw pup ophaalt, neem je ook het doekje mee. Dit kan je al bij jou houden tijdens de terugreis. Eens thuis leg je het op de toekomstige slaapplaatsen van jouw pup. Het is niet gegarandeerd, maar de kans is zeker bestaande dat jouw pup zich optrekt aan de nestgeur om tot rust te komen en de overgang naar zijn nieuwe thuis makkelijker te laten verlopen.