100%

Halsband, tuig en leiband

Halsband, tuig en leiband

Wanneer we met onze hond buiten gaan, is het noodzakelijk om een halsband of tuig en een leiband aan te doen. Dit om de veiligheid van onze hond en de omgeving te garanderen.

 

Best kan je een halsband met kliksysteem of een Y-tuig nemen. Vooral het Y-tuig is het meest ergonomische voor de hond. Slipkettingen, pinnenhalsbanden, sliptouwen en anti-trektuigen worden afgeraden. Die kunnen heel wat schade aanrichten. Nekletsels kunnen variëren van blauwe plekken, hoofdpijn tot een whiplash. Er kunnen ook beschadigingen aan de luchtpijp, strottenhoofd of andere vitale lichaamsdelen ontstaan. Dit zijn zaken die we willen voorkomen.

Er zijn verschillende soorten halsbanden en tuigen. Wil je weten wat je best kan aanschaffen? De uitgebreidere informatie hierover kan je vinden bij de inleiding life skills onder benodigdheden training.

 

Het aandoen van een halsband, tuig en leiband verloopt niet bij elke hond even vlot. Op het moment dat je het aandoet, ga je over je hond hangen en dit kan wel vrij imponerend zijn. Kijk altijd goed naar subtiele signalen dat ze tonen als ze het niet leuk vinden.

Het tuig, de halsband of de leiband aandoen, is ook een belangrijk moment. Namelijk het begin van een wandeling of activiteit. Als het aandoen van een halsband, tuig of leiband voor (positieve) stress zorgt, kan dit ook nadelige gevolgen hebben voor de rest van de wandeling. Dit moet aangeleerd worden bij een hond.

 

De volgende oefeningen helpen jou om hiermee aan de slag te gaan.