fbpx
100%
LESSONS & TOPICS

Lichamelijke ontwikkelingen

Lichamelijke ontwikkelingen

Skelet

Tijdens de eerste 10 weken steekt het lichaam van jouw pup gigantisch veel tijd en energie in het groeien. 

Hier draait het voornamelijk over motorische ontwikkelingen, het leren onder controle houden van de blaas en het ontwikkelen van hun zintuigen.

Wanneer we een pup in huis nemen wordt het ons verschillende keren gezegd om het rustig aan te doen met hem. Die reden is omdat hij zo aan het groeien is. We spreken dan niet over de eerste 10 weken dat onze pup groeit en dat we hem niet mogen overbelasten, maar over de eerste 2 jaar. Er bestaan verschillende soorten groei van het bot. Tot een leeftijd van 6-7 maand zal het bot in de lengte groeien. Dan zien we de typische pups met lange poten. Maar beenderen groeien ook in de breedte. Dit gaat het hele leven door. En wanneer we kijken naar de groeischijven, sluiten zij eerst in de poten en later in het wervelkolom en bekken. Het is moeilijk om hier een leeftijd op te kleven omdat dit bij bijna alle rassen verschillend is. Grote rassen zal dit uiteraard langer duren dan bij kleindere rassen.


Wanneer een pup geboren wordt, bestaan de beenderen bijna voornamelijk uit kraakbeen. Zoals hierboven omschreven verandert het kraakbeen geleidelijk naar been. Dit komt omdat er verschillende bloedvaatjes zijn die naar de beenderen lopen om ze te voorzien van voedingsstoffen en nieuwe cellen. Op deze foto zie je een rx genomen van een pup en een foto van een volwassen hond. 

Wanneer een pup volop in groei is, kost dit niet alleen veel energie, maar kan dit ook leiden tot groeipijnen. Dit komt doordat de groei van het gedeelte uitwendig het bot niet gelijk loopt met de groei in het beenmerg waar alle bloedvaten lopen. Doordat de bloedvaten niet mee kunnen met de groei worden ze wat uitgerokken waardoor ze tijdelijk vernauwen. Deze vernauwing zorgt ervoor dat er stuwing ontstaat in het beenmerg en vochtophoping in het beenvlies. Dit veroorzaakt pijn. 

Het zijn niet alleen de grote rassen die hier last van kunnen hebben, ook kleinere rassen kunnen dit meemaken. 

Hoe kan je nu zien of jouw pup last heeft van groeipijnen? Vaak zal hij dan wat stijver zijn. Dit voornamelijk wanneer hij recht komt nadat hij even neer heeft gelegen. Je zal merken dat het stappen voorzichtiger zal gaan. Hij kan piepen en jammeren tijdens het neerliggen en moeilijk zijn rust vinden. Wanneer het gaat om meer pijn kan je pup ook manken. 

De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van de symptomen die hierboven beschreven worden en het nemen van een rx foto. Op die foto ziet men dan een vlekkerige botstructuur. 

Wanneer er groeipijnen bij jouw pup vastgesteld worden, is het aan te raden om de belasting van het lichaam te verminderen. Dit wil zeggen dat je de wandeling korter maakt, desnoods meerdere keren per dag een heel kleine wandeling doet. Ook het spel zal anders moeten gedaan worden. We zijn sowieso al geen fan om op deze leeftijd honden achter een bal te laten lopen maar wanneer ze groeipijnen ervaren kijk je best naar een spel waar geen lopen aan te pas komt. Je kan dan kijken naar wat mentale uitdaging. Ook is het aan te raden om springen te vermijden zoals in de zetel, auto, … te springen. Met andere woorden, voorkom dat je het lichaam gaat belasten.

Osteopathie kan ook helpen. Hierbij gaan ze de bloedsomloop stimuleren wat de pijn verlicht. De dierenarts kan ook pijnstillers voorschrijven. Het nadeel hiervan is dat de pup geen pijn meer voelt en zijn lichaam opnieuw gaat belasten. 

Welke factoren spelen nu een rol in een gezonde groei? 

  • de genetica (daarom is het zo belangrijk dat er medische testen gedaan worden bij de ouders)
  • Belasting van het lichaam
  • Trauma’s, ziektes en gebruik van bepaalde medicaties
  • Voeding

Voeding

Puppies van deze leeftijd krijgen nog 3 keer per dag eten (tot een leeftijd van 6maand). De porties zijn kleiner omdat het maagje van jouw pup nog klein is. Grotere porties kunnen voor pijn in de maag zorgen. Daarnaast hebben pupjes veel energie nodig over hun volledige dag. Door hen 3 maaltijden te geven zorg je ervoor dat hun energie verdeeld wordt. 

Kijk steeds op de zak van de voeding hoeveel je mag geven. Zo zorg je ervoor dat ze geen overgewicht krijgen op jonge leeftijd. Hou er ook steeds rekening mee dat de voeding aangepast is naar de grootte van jouw pup. Grote rassen krijgen andere voeding dan kleinere rassen. zij moeten meer energie steken in het ontwikkelen van hun beenderen waardoor ze andere samenstellingen krijgen. 

Er wordt nog steeds gedacht dat puppies supplementen moeten bij krijgen om een goede groei te hebben. Wanneer je kwalitatieve voeding neemt, zijn alle supplementen in deze voeding correct uitgebalanceerd om een goede groei te gaan ondersteunen.

Wanneer men de voeding zelf maakt (BARF) kan het gebeuren dat de pup te veel of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en dit kan een groot effect hebben op de ontwikkeling van het skelet van jouw pup. Hierbij zeg ik niet dat je niet zelf jouw voeding mag gaan samenstellen, maar zorg er dan voor dat je alle informatie hierover beschikt zodat jouw hond later geen problemen ondervindt. 

Gevaren van over-/ onder suplementeren van de voeding:

vervorming van de ledematen

osteodystropy

veel te rappe groei door oversupplementatie van mineralen en/of vitaminen (vnl calcium). Dit komt het vaakst voor bij grote honden en wordt hypercalcemia genoemd. Dit kan later osteochondrosis veroorzaken. Bij kleinere rassen zorgt dit dan enkel voor microscopische oneffenheden. Wanneer ze te weinig calcium binnenkrijgt kan dit ervoor zorgen dat er rapper fracturen in de beenderen kan ontstaan. 

Vitamine D en calcium werken een beetje samen. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium in de beenderen geabsorbeerd worden. Dit zorgt er dan opnieuw voor dat deze beenderen kunnen uitgroeien. Wanneer er te weinig vitamine D in de voeding zit kan dit voor osteomalacia zorgen

Ook proteïnen zijn belangrijk bij de groei van de pup. Wanneer een pup hiervan te weinig krijgt zal hij gewicht verliezen en dit kan ervoor zorgen dat ze een achterstand krijgt in groei. Wanneer een pup te veel aan proteïnen binnenkrijgt, kunnen ze gepredisponeerd raken voor skeletproblemen zoals heupdysplasie.

Daarnaast zien we ook heel vaak dat pups te veel eten krijgen en te zwaar worden. Dit heeft een0negatieve invloed op de gewrichten van de pup. Het teveel aan gewicht geeft extra druk op de gewrichten en kan misvorming van de gewrichten veroorzaken net als osteoarthritis (arthrose) veroorzaakt door dit overgewicht.

Een ander gevaar wanneer de voeding, met name de nutriënten in de voeding niet correct zijn uitgebalanceerd bij pups is dat er een onderontwikkeling kan ontstaan in de hersennen waardoor ze minder rap in staat zijn om te leren.  

Hersenen

Wanneer een pup geboren wordt, zijn de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Dit gebeurt pas op een leeftijd van 16 weken. De verbinding van zenuwcellen naar de hersenen gebeurt na de geboorte en ontwikkelt zich verder in de puppyfase. Tijdens deze fase, is het belangrijk dat de pup, zowel bij de fokker als bij de eigenaar, gestimuleerd wordt om deze verbindingen verder te ontwikkelen. Deze stimulatie kan bij de fokker gedaan worden door op jonge leeftijd al eens over de pootjes te wrijven met een wattenstaafje, ze op verschillende ondergronden te laten lopen. Dit kan jij als eigenaar ook verderzetten. Door ze ook over verschillende ondergronden te laten lopen, ze leren wat koud en warm is, geluiden zoals haardroger etc.
Het valt op dat wanneer deze honden gestimuleerd worden en dat de hersenen veel verbindingen kunnen maken, dat de pup stressbestendiger is, beter exploratiegedrag vertonen, een beter motorische ontwikkeling, emotionele ontwikkeling, het geheugen beter ontwikkeld is en een beter leervermogen hebben. 

Wanneer een hond volwassen is, zullen er minder rap verbindingen gemaakt worden. Maar het ligt niet volledig stil. 

Tanden

Puppies worden zonder tanden geboren. Op een leeftijd van 3-6weken krijgen ze hun eerste melktanden. Deze melktanden zijn scherp en dienen voor de speenfase (het zuigen begint steeds meer pijn te doen bij de mama) en om hun bijtrem aan te leren. Scherpe tanden zorgen ervoor dat er veel rapper gereageerd wordt en dat de pup leert hoe hard hij mag bijten. 

Hieronder vind je een schema van de ontwikkeling van de tanden bij een pup

Heel vaak valt het op dat pups rond een leeftijd van 12 weken vaker beginnen kauwen op materiaal.Vaak hetgeen dat zachter is maar langdurig mee gaat zoals schoenen. Dit komt omdat ze beginnen voelen dat hun tanden binnenkort gaan wisselen. Het begint allemaal wat te jeuken en de nood aan kauwen wordt dus groter. Kauwen is hun natuurlijk gedrag en kan dus niet bestraft worden. Wel kan je dit gedrag ombuigen naar zaken waar ze wel op mogen kauwen zoals een gedroogd konijnenoor.

Pups die hun tanden aan het wisselen zijn, hebben vaak pijn in hun mond. Dit zorgt ervoor dat ze minder of niet graag meer aangeraakt worden aan hun hoofd. Vermijd het op dit moment ook om hen geen negatieve associatie aan te leren dat wanneer er iemand aan hun hoofd komt dat dit pijn doet en dus niet leuk is. 

Let tijdens het wisselen van de tanden ook steeds op met trekspelletjes. Melktandjes breken sowieso al rapper af, maar zoals juist gezegd doet het mondje meer pijn tijdens de wisseling waardoor spel ook pijnlijker kan worden. Laat jouw pup zelf trekken. Hij zal bepalen wat aangenaam is en wat niet.

Puberteit

De puberteit treedt vaak op tussen een leeftijd van 5 en 12 maand. Hierin merken we zowel lichamelijke als mentale veranderingen bij onze pup.

De geuren worden belangrijker. Het valt dan op dat jouw pup heel lang aan een bepaald grassprietje kan ruiken en niets anders meer hoort of ziet omdat hij zo intens ermee bezig is. Je zal ook merken dat roepen op dat moment ook geen zin heeft.  Sommigen kunnen zelf de geur gaan oplikken. Dit is helemaal niet raar want in de neusholte zit het orgaan van Jacobson. Dit is een orgaan die instaat voor de geur en rechtstreeks in verbinding staat met de hersenen. Zo zijn honden nog beter in staat om geuren op te nemen. Daarnaast kan ook het klappertanden en het kwijlen naar boven komen wanneer ze intensief bezig zijn met een bepaalde geur. 

Naast het besnuffelen van de geuren gaan de pubers nu ook meer hun eigen geur gaan verspreiden. Ze doen dit door hun urine frequenter achter te laten op bijvoorbeeld wandelingen. 

Pups tot een leeftijd van ongeveer 16 weken ruiken voor volwassen honden naar pup. Maar wanneer ze ouder worden en voornamelijk in de puberteit komen gaan ze anders beginnen ruiken en gaan volwassen honden ook anders gaan reageren. Dit komt doordat hun testosterongehalte tijdens de geslachtsrijpheid een hogere piek bereikt.  Het irritante gedrag dat vroeger voor kwam en door de vingers werd gezien, wordt nu vaak niet meer geduld.

Het testosteron kan tot wel 7 keer hoger zijn bij onze pubers dan bij een volwassen hond. We zullen ook merken dat bij onze pubers alles intenser zal worden. Spel dat vroeger zo goed ging wordt nu moeilijker omdat ze zichzelf minder kunnen controleren. Het wordt intenser en ze zijn rapper overprikkeld. Onze pubers zijn nu zelf niet meer in staat om zich uit deze situatie te halen. Dus is het aan jou als eigenaar om dit te managen VOOR dit escaleert. 

Naast het testosterongehalte dat verandert, worden onze teefjes ook loops. Bij kleine hondjes is dit vaak rond de leeftijd van 6-10 maand. Bij middelgrote rassen is dit tussen de leeftijd van 10 en 16 maand en bij grote rassen kan dit zelf tot 2 jaar duren vooraleer ze de eerste keer loops worden.

Tijdens de loopsheid gaat het lichaam zich gaan voorbereiden op een mogelijke dracht. De loopsheid duurt 3 weken. Net voor de loopsheid zal je beginnen zien dat andere honden interesse in haar beginnen vertonen. Vaak wordt dit niet geapprecieerd door te teef. Het snauwen kan zelf voorkomen naar honden die ze al enige tijd kent en goed mee overeen kwam en nu plots niet meer. Tijdens de eerste dagen van de loopsheid gaat de teef bloed verliezen en zal de vulva beginnen zwellen. Het bloedverlies is hond afhankelijk. Bij de ene zie je dit haast niet, terwijl bij de andere hond je er met een dweil achter moet zitten. Wanneer jouw puber de eerste keer loops wordt, kan het gebeuren dat ze zich onzekerder voelt en vaak steun bij jou komt zoeken. Het is belangrijk om haar dan ook die steun te geven.  Na een aantal dagen wordt ze vruchtbaar. Nu zullen de honden rondom haar nog meer interesse vertonen, maar zal ze dit vaak ook toelaten. Het is nu ook niet meer interessant om jouw hond te laten loslopen aangezien ze de reuen nu zelf zal beginnen opzoeken. 

Tijdens de loopsheid is je hond zo sterk bezig met geuren en de verandering in haar lichaam dat haar concentratievermogen minder zal zijn waardoor het trainen moeilijker zal verlopen. Ze zal sneller moe zijn van de prikkels die rondom haar gebeuren, ook zal ze sneller afgeleid zijn en lustelozer. Uiteraard is dit allemaal hond afhankelijk.

Ongeveer 2-3 maand na de loopsheid zou het de bedoeling zijn dat de hond bevalt. Wanneer er geen dekking plaatsvond zal ze schijnzwanger worden. Sommige honden doorlopen dit zonder symptomen terwijl andere honden alle symptomen vertonen van zwangerschap en het hebben van pups. 

Typische symptomen van schijnzwangerschap zijn opgezette melkklieren, waarbij in sommige gevallen er ook melk uit kan komen, speeltjes verzamelen, nestdrang, lusteloos, en soms zelf toename in omvang en gewicht.  

Hoe kan je dit voorkomen? Het steriel maken van jouw hond (dit wordt later besproken), homeopathiën, osteopathie en medicatie indien het gedrag te erg wordt.