fbpx
100%
LESSONS & TOPICS

Liggen

Liggen

Je pup leren liggen is een handig commando, maar niet altijd even makkelijk om aan te leren. De ene pup gaat graag liggen, de andere vind de controle over zijn lichaam nog niet iets te moeilijk waardoor deze oefening moeilijker gaat.

Het is vaak het makkelijkste om jouw pup te laten starten in zit, voordat je hem in lig vraagt. Om vanuit zit naar lig te gaan breng je een beloning tegen de neus van jouw pup en ga je recht naar beneden. Jouw pupje zal dit volgen. Erna is het wat testen wat bij jouw pupje past. Of je gaat voorzichtig naar voor met de beloning zodat jouw pup volgt of je gaat met de beloning richting de pup zodat hij zijn poep wat achteruit moet schuiven om de beloning te volgen. Bij beide manieren is er een mogelijkheid dat hij recht komt. Handeling en snelheid is heel afhankelijk van jouw pup.
In dit filmpje zie je hoe de eigenares haar pupje in zit vraagt waarna ze probeert hem in lig te krijgen. Ze brengt het snoepje aan de neus om dan naar beneden te gaan. De ziet de pup recht komen omdat het snoepje te ver van zijn neus is. Hou er dus rekening mee dat je de beloning tegen de neus van jouw pupje houdt.

In dit filmpje zie je hoe de oefening de 2e keer wel lukt door rustiger te bewegen. Dit is een Berner Sennen, zij zijn over het algemeen rustiger dan bijvoorbeeld een Border Collie waarbij het allemaal net iets rapper moet gaan.

Je pup mag van mij 2 keer de oefening verkeerd uitvoeren waarbij jij ze opnieuw gaat vragen. Voert hij ze de 3e keer ook verkeerd uit, dan is het aan te raden om eerst een oefening te doen dat jouw pup wel goed kan (zit, kijk, kom hier, …) voordat je opnieuw overgaat naar de oefening van de lig. Deze onderbreking zorgt ervoor dat jouw pup niet in frustratie geraakt omdat hij zijn beloning niet krijgt. Omdat hij dan een paar keer een oefening heeft kunnen doen waar hij wel consequent voor beloond werd, zal de goesting om die moeilijkere lig weer meer aanwezig zijn.

In dit filmpje zie je een mechelaar waarvan de eigenaar vermoed dat hij al goed zijn commando lig kent.
Hij gebruikt geen beloning meer in de hand, de pup gaat wel liggen, maar als je goed kijkt zie je dat hij anticipeert. De oefening werd al een aantal keer uitgevoerd waardoor de pup wist dat hij moest gaan liggen (eigenaar vraagt zit en pup gaat liggen). Dit wilt zeggen dat hij het commando toch nog niet voldoende kent en je best hier nog even wat tijd in steekt.
Daarnaast is deze manier van trainen voor deze pup best wel stresserend. Je hoort hem een piep geven, loopt wat ongecoördineerd rond, oren naar achter.

Veel succes met de training!