fbpx
100%
LESSONS & TOPICS

Puppybenodigdheden

Puppybenodigdheden

  • Bench

Als je van plan bent om een bench te gebruiken is het interessant om één te kopen op grootte van jouw volwassen hond. Zo moet je geen verschillende benches kopen. Jouw hond moet comfortabel kunnen zitten, liggen en staan in de bench. Het is niet de bedoeling dat hij zich moet opkrullen tijdens het slapen of moet bukken als hij er in recht staat. Dit is niet comfortabel en kan op langere termijn pijn veroorzaken.  

Maak de bench comfortabel voor jouw pup. Wat dat precies betekent, is vaak verschillend van hond tot hond. Sommige honden hebben het rap te warm terwijl andere honden niet liever hebben dat er een dik kussen in ligt. Voor pups kan het interessant zijn om er een of een aantal knuffels in te leggen zodat ze daar tegen kunnen slapen. Dit biedt bij sommige pups meer comfort en vertrouwen. 

Zorg dat de bench op een plaats staat waar jouw pup tot rust kan komen. Dit is een plaats waar niet veel passage is, niet veel geluid binnenkomt, weinig tot niets te zien is,…

  • Mand/ kussen  (waterdicht kussen? )

Een comfortabele en veilige ligplaats is een basisbehoefte en dus een absolute must voor jouw hond. Manden of kussens kunnen een optie zijn. Natuurlijk is comfort iets dat een individu zelf ervaart. Als je voor een mand gaat moet je er rekening mee houden dat de pup het eerste jaar (en misschien lang daarna ;-)) zijn tanden er in kan zetten, of dat ze er eens in kunnen plassen. Vervanging na een paar maanden is dus niet ondenkbaar.

Ook hier is het belangrijk dat jouw pup languit kan slapen. Zorg dat het kussen zacht aanvoelt. Zorg steeds dat de mand of het kussen op een plaats staat waar jouw pup rustig kan slapen en niet gebombardeerd wordt door prikkels. 

  • Hondenvoer 

Normaal krijg je voeding mee van jouw fokker. Geef dit de eerste weken nog even door. Jouw pup zal immers zeker de eerste week stress ervaren omdat hij van zijn broertjes en zusjes, alsook de mama weg is. Stress zorgt ervoor dat het lichaampje wat uit balans raakt. Mocht je daarbovenop ook nog eens de voeding veranderen, kan je ervoor zorgen dat hij diarree krijgt en dus nog meer stress en zelfs pijn.
Ook bestaat de kans dat jouw pup dan volledig weigert om te eten omdat het vorige eten dat hij kende en een vertrouwd gevoel gaf, er niet meer is. Pupjes moeten blijven eten omdat ze dit nodig hebben voor hun groei. Na enkele weken kan je van voeding overschakelen. Doe dit heel geleidelijk. Meng de eerste dagen een aantal nieuwe korrels onder de oude. Als je merkt dat de stoelgang goed blijft, kan je iets meer korrels er bij mengen. Bouw geleidelijk aan op. Na een week zou jouw pup volledig op zijn nieuwe korrels kunnen overgezet zijn.

Weet dat jouw pup kwalitatieve voeding nodig heeft om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen uitgroeien. Dus voeding uit de supermarkt wordt ten sterkste afgeraden. Omdat pups enorm veel energie verbruiken om te kunnen groeien, zelf terwijl ze slapen, is een constante energietoevoer noodzakelijk. Daarom heeft een pup zeker 3 maaltijden per dag nodig. Naarmate jouw pup groeit, zal de voedingsbehoefte steeds veranderen. Dus het kan zijn dat jouw pup na 2 weken meer korrels nodig heeft dan ervoor. Hou dit steeds goed in de gaten. 

Naast de voeding zijn beloningen ook heel belangrijk. Deze worden gebruikt bij trainingen, wanneer jouw hond iets gewenst gedaan heeft om dat gedrag te bekrachtigen in de hoop dat het zich later opnieuw gaat herhalen. Ideale beloningen zijn gedroogde stukjes vlees die niet vetrijk zijn. Hou er steeds rekening mee dat wanneer je jouw pup veel beloningen geeft, de hoeveelheid eten moet afgebouwd worden. Anders kan het gebeuren dat jouw pupje te dik wordt. 

  • Water en voerbak

Jouw hond moet altijd over vers, drinkbaar water beschikken. Dit is een basisbehoefte en pups moeten nog veel drinken omdat ze veel sneller vocht verliezen. Pupjes krijgen best drinkbaar kraantjeswater. Van regenwater kunnen ze diarree krijgen omdat hun immuniteit nog niet sterk genoeg is. 

Ververs regelmatig het drinkwater en kuis de kom ook regelmatig uit.

Hetzelfde geldt voor de voederkom. Etensresten kunnen immers een ideale woekerplaats zijn voor bacteriën die op hun beurt dan weer een negatieve invloed kunnen hebben op het maag-darmstelsel van jouw pup. 

Zorg ervoor dat de kommetjes in het begin niet te hoog zijn zodat ze makkelijk kunnen eten. Het kan zijn dat in de loop van de tijd de kom vervangen moet worden, omdat jouw hondje te groot wordt.

  • Speeltjes  (regelmatig afwisselen!)

Wanneer je niet wilt dat jouw huis gesloopt wordt (of toch minder), dan is het belangrijk om een grote hoeveelheid speeltjes te hebben voor jouw pup. Zorg er steeds voor dat deze speeltjes afgesteld zijn op de noden van jouw pup (niet te hard, niet te groot).

Daarnaast is regelmatig afwisselen van speelgoed belangrijk. Dit zorgt ervoor dat jouw pup interesse blijft hebben in het speelgoed. Als tip geven we vaak mee naar de kringwinkel te gaan en daar diverse pluche beren te kopen, of babyspeelgoed dat ‘kraakt’ en rammelt. Je zal zien dat jouw hond er helemaal weg van zal zijn. Net omdat het zo goedkoop is, kan je het speelgoed regelmatig wisselen.

  • Kauwmateriaal 

Ook kauwen is een basisbehoefte van jouw pup. Dit zullen ze nodig hebben om frustraties, stress en prikkels te verwerken. Ook wanneer de tanden beginnen te wisselen zullen ze meer nood hebben aan kauwmateriaal om de pijn als het ware weg te kunnen masseren.

Bij puppy’s kan je gedroogd vlees (te vinden is in dierenwinkels) of bijvoorbeeld konijnenoren gebruiken. Zorg dat het kauwmateriaal zacht genoeg is om te kauwen, maar ook hard genoeg zodat jouw pup toch een 20-tal minuten bezig kan zijn. Als het kauwmateriaal na enkele minuten op is, is de kans heel groot dat je mag overschakelen naar een hardere soort.  Kies steevast voor natuurlijk kauwmateriaal zoals konijnenoren, bullepezen, kippennekken, gedroogde pens en huid,…  Vermijd de gebleekte botten (de standaard botten die er allemaal hetzelfde uitzien en doorgaans gemaakt van buffelhuid) omdat hier heel wat chemicaliën voor gebruikt zijn om de botten er zo bleek te laten uitzien.

  • Schoonmaakmiddel 

Schoonmaakmiddel is zeker interessant omdat jouw pup nog niet direct zindelijk zal zijn. Wanneer er dan een ongelukje gebeurt, kan je het snel en makkelijk opkuisen. 

Om urine op te kuisen is het interessant een product te gebruiken dat de urine effectief afbreekt en zo te vermijden dat jouw pup op dezelfde plaats zou plassen.  ‘Urine-off’ is hier een voorbeeld van en makkelijk online te vinden, maar je kan ook kijken naar enzymatische reinigers.. Met een dagdagelijks kuismiddel, lijkt het immers voor onze neus dat de geur en de urine weg is, maar niks is dus minder waar.

  • Leiband

Om jouw pup goed te kunnen socialiseren en hem voldoende keuzevrijheid te geven tijdens een wandeling is een lange lijn van 3 à 5 meter een absolute must. Onze voorkeur gaat uit naar een Biothaan lange lijn. Dit is een leervervangend product, heel sterk, hygiënisch en aangenaam in de hand. De lange lijnen of eerder touwen die je doorgaans in de winkel ziet, zijn onhandig in gebruik, omdat ze zeer snel knopen, kunnen snijden in je hand of in de lies en oksels van jouw pup en wordt heel snel vuil waardoor je deze lijn telkens in de wasmachine moet uitwassen.

  • Harnas

Een harnas is belangrijk wanneer je met jouw pup de wijde wereld intrekt. De voorkeur gaat uit naar een harnas en dus niet naar een halsband. Als jouw pup trekt, dan trekt hij niet op zijn hals/ nek/ luchtpijp/ kwetsbare delen en bloedvaten…, maar wordt de druk van het trekken verdeeld over een groter deel van zijn lichaam. Hou er rekening mee dat de kans groot is dat jouw hondje hier nog eens zal uitgroeien. Het lijkt mij interessant om jouw pupje mee te nemen naar de dierenwinkel om het harnasje te passen. 

Waar let je op als je een harnas koopt:

  • Kies voor een Y harnas. Dit wil zeggen dat het in een Y-vorm over de borst loopt. Bij dit harnasje blijven de hals en de schouders vrij, wat belangrijk is voor de mobiliteit en de motorische ontwikkeling van jouw pup.
  • Een gewatteerd harnas zorgt voor nog meer comfort voor jouw puppy. Opgelet met puppy’s die lang haar hebben. Sommige stof kan ervoor zorgen dat het haar begint te klitten door wrijving (vnl rond de oksels)
  • Zorg dat het harnas niet schuurt aan de oksels, lies of op andere plaatsen. Dit is onaangenaam voor de hond waardoor hij mogelijks minder graag gaat wandelen of zijn harnas niet wil laten aandoen. 
  • enkele merken die we aanraden: Dog Copenhagen, Perfect fit, Ruffwear, Anny X, Non-stop dogwear
  • Verzorgingsproducten indien nodig (kam, tekentang, nagelknipper)
    • Een kam en/ of borstel (indien nodig) kan je al op jonge leeftijd introduceren en aanleren zodat het later geen gevecht wordt. Bij puppy’s is het interessant om in het begin een zachte borstel te gebruiken zodat ze kunnen leren dat dit eigenlijk wel leuk is. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf te informeren over welke kam het beste is voor de vacht van jouw hond. Een voorbeeld is de typische furminator. Deze kam zorgt ervoor dat je altijd haar mee hebt, maar dit komt omdat er mesjes in zitten. Deze mesjes zullen het haar bijknippen wat ervoor zorgt dat de structuur van de vacht kan veranderen. Ook jouw pup/hond teveel kammen kan ervoor zorgen dat ze extra haren los laten. Zorg er dus voor dat je bij honden die een onderhoudsvriendelijke vacht hebben dat je ze maximaal 1 keer per week kamt (trainen kan uiteraard meer). Omdat wij geen trimmers zijn, raden we je aan om bij een trimsalon langs te gaan en daar de nodige uitleg te vragen over hoe je op een correcte manier de vacht van jouw hond onderhoudt.
    • Een tekentang komt altijd van pas, want tegenwoordig zijn er het hele jaar door teken te vinden. Er bestaan 2 soorten tekentangen: de tekentang met de grijparm en degene die eruit ziet als een koevoetje. De ene soort werkt naar onze mening niet beter dan de andere. Het is vooral een persoonlijke voorkeur waarmee je zelf graag wilt werken. Wanneer je een teek wilt uithalen is het belangrijk dat je de tang goed vast zet dicht tegen de huid en dat je draait tot de teek lost. Kijk ook steeds of er geen restanten achtergebleven zijn in de huid. Daarnaast hou je de beet nog een paar dagen in de gaten zodat er zeker geen infectie ontstaat. 
    • Een nagelknipper is nodig om onder andere de nagels van de duimen bij te knippen aangezien deze niet kunnen afslijten door het wandelen. Ook wanneer er een wolfsklauw of andere te lange nagels zijn, moeten deze bijgeknipt worden. Er bestaan verschillende soorten tangen en vijltjes. Alles moet uiteraard aangeleerd worden vooraaleer je ze toepast op jouw pup/hond. Doorzichtige nagels zijn makkelijker te knippen dan zwarte nagels. Je moet altijd goed opletten dat je niet in het leven zit. Liever iets te kort knippen dan te lang.
  • Babyhekjes 

Babyhekjes worden gebruikt om ruimtes af te sluiten zodat de puppy geen verkeerde dingen kan doen die al dan niet zijn veiligheid of die van iemand/ iets  anders (baby, kruipende baby, kat, andere hond,…) in het gedrang kunnen brengen.

  • Puppyren

Een puppyren kan om dezelfde reden gebruikt worden als het babyhekje. Het kan interessant zijn om de bench te integreren in de puppyren of eraan vast te maken zodat de pup zowel zijn slaapplekje als zijn speelruimte ter beschikking heeft.

Een puppyren en babyhekje zijn tevens ideaal om je pup verplichte rust te geven wanneer hij overprikkeld is en de boel op stelten zet.

  • Poepzakjes

Ruim steeds de stoelgang van jouw pupje en volwassen hond op. Niet alleen omdat het ons hondeneigenaars een slechte naam kan geven, maar ook omdat het bacteriën, virussen en diverse soorten parasieten kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor andere honden.