fbpx
100%
LESSONS & TOPICS

Puppybijten

Puppybijten

De melktanden ontwikkelen zich rond de leeftijd van 4 weken. Tijdens de socialisatiefase leren ze hoe ze deze moeten gebruiken. Als er te hard gebeten wordt naar broers of zussen, dan volgt een reactie waardoor het bijten ophoudt. Hierdoor leren pups hoe hard ze kunnen bijten. Dit wordt de bijtrem genoemd. Ook de mama zal ingrijpen wanneer ze te ver gaan, door bijvoorbeeld te waarschuwen met een grom. Bijvoorbeeld wanneer de pups aan het zogen zijn. Omdat ze bij de leeftijd van 4 weken al tandjes kunnen hebben, kunnen de pups soms hun tandjes inzetten en in de tepels bijten wanneer er te weinig melkproductie is. De moederteef zal dit niet tolereren en hen corrigeren, met de juiste hardheid en op het juiste moment. Op zich niet vreemd, want die tandjes zijn vlijmscherp! Door zich op de rug te leggen, leren de pups de dreiging van zich af te wenden want na overgave stopt de dreiging. Zo leren ze te communiceren met hun soortgenoten. Wanneer pups moederloos of zonder nestgenootjes opgroeien krijgen zij minder de kans deze taal op de juiste manier te leren wat ervoor kan zorgen dat ze op latere leeftijd ongewenst gedrag vertonen zoals harder bijten, geen goede kennis van de lichaamstaal van de hond, niet weten wanneer ze moeten stoppen ondanks dat een andere hond dit al aangegeven heeft. 

Hoe ga je om met het bijtgedrag van jouw pupje? Eerst en vooral moet je weten dat pups een orale fase hebben: dit betekent dat ze alles volop ontdekken met hun mond. Hoe voelt dit? Hoe smaakt dit? Welk materiaal is dit? Het bijtgedrag is dus compleet normaal gedrag. Alleen vinden we het niet leuk dat het in onze schoenen, kleren of handen gebeurt.  Het bestraffen heeft absoluut geen zin. Het resultaat van straffen zal jouw probleem, namelijk de pijn/ ongemakken, heel kortstondig oplossen, maar op lange termijn biedt het absoluut geen oplossing. Integendeel. Je verbiedt als het ware jouw pup natuurlijk gedrag te vertonen. Dat is zoals een baby verbieden te huilen of te bijten in een bijtring of andere voorwerpen (ook baby’s hebben een gelijkaardige oral fase ;-)) Je verstoort er ook jouw relatie met jouw pup helemaal mee. 

Er zijn diverse redenen waarom pups kunnen bijten. Als je de reden weet, kan je ook gepast reageren.

  • Het maakt, zoals gezegd, deel uit van de orale fase. Pups nemen van alles in hun mond om te ervaren hoe het voelt, proeft, of ze er al dan niet hun tandjes kunnen inzetten. Zorg ervoor dat jouw huis bijna letterlijk vol ligt met ‘brol’, met voorwerpen waarop jouw pup zijn nieuwsgierigheid volop kan uitleven. Kies voorwerpen van verschillende vormen, materialen, hardheden, die al dan niet geluid maken. Ga eens naar de kringloopwinkel en koop daar allerlei kinder-/ babyspeelgoed. Bied het aan je pup aan en observeer welke voorwerpen zijn voorkeur genieten en koop daarvan extra.
  • Kauwen is een manier om te ontstressen en prikkels te verwerken. Als jouw pup dus jouw stoelen of andere meubels onder handen lijkt te nemen, bied hem dan goed kauwmateriaal aan. Dit betekent dat het door de pup kan opgegeten worden en dat het geen schade kan aanbrengen. We spreken dan over gedroogde konijnenoren, kleine bullepeesjes, stukjes varkensoor… Vermijd bij voorkeur de botten die er allemaal hetzelfde uitzien. Die zijn immers heel sterk chemisch bewerkt en dus niet de gezondste oplossing voor jouw hond. Hoe meer het stinkt, hoe liever jouw hond het heeft 😉 Geen speelgoed dus, want als jouw pup daarvan een stuk afbijt en inslikt kan het schade berokkenen aan zijn ingewanden of een obstructie veroorzaken.
  • Het is een manier van communiceren. Wanneer je pups observeert tijdens hun spel zie je dat ze bijna continu in elkaar aan het bijten zijn. Door kennis van lichaamstaal weten ze wat ze wel en niet mogen doen. Daarnaast wordt bijten ook gebruikt op het moment dat ze iets niet leuk vinden. Ik hoor vaak: “ ik was hem aan het strelen en plots bijt hij mij”, “ik wou hem een knuffel geven en hij heeft mij gebeten”, ik wou zijn harnas aandoen en hij bijt mij in mijn handen”   en zo kan ik blijven doorgaan
  • Kauwen is bovendien heel natuurlijk gedrag. Zeker na het eten, willen honden nog kunnen nakauwen. Dus om het eetproces van jouw hond te verlengen, is het een goed idee hem een kauwbotje te geven waar hij makkelijk nog een 20-tal minuten mee kan bezig zijn. Uiteraard kies je opnieuw voor natuurlijk materiaal.
  • Bijten en kauwen kan ook een uiting zijn van oververmoeidheid. Bij (over)vermoeidheid is de kans heel groot dat de zelfcontrole van jouw pup helemaal ineen zakt als een pudding, terwijl de emoties het overnemen.  Zeker als jouw pup keihard bijt in jouw handen, kuiten… is de kans heel groot dat zijn hoofdje vol zit en dat hij dringend nood heeft aan rust. Die rust kan je (proberen) introduceren door zelf een kauwtje vast te houden en je pup als het ware te helpen hierop te beginnen kauwen i.p.v. op jouw lichaam. Doe dit samen op de grond, in de zetel (als jouw pup erin mag), in de puppyren, bij de bench…

Er is geen strikte regel die zegt wat je al dan niet moet doen als jouw pup te hard begint te bijten. Het is vooral trial and error en zoeken wat jouw pup communiceert, wat hij nodig heeft (eten, drinken, liefde, nood aan ontlasting,…). Naarmate je jouw pup beter zal kennen, zal je sneller de juiste beslissing kunnen nemen.

Een aantal tips die ik je graag meegeef wanneer jouw pup begint te bijten zijn de volgende:

  • Vermijd ongewenst gedrag. Doe geen handelingen die jouw pup niet fijn vinden. Zoek naar een andere manier om dit te gaan doen (aanleren van bepaalde handelingen). Daarnaast zorg je ervoor dat al het materiaal waar jouw pup niet in mag bijten wordt opgeborgen. Hou er ook rekening mee dat iets dat snel beweegt triggert om er in te bijten (een van de redenen waarom pups graag happen naar kinderen. Laat de pup daarom in huis wanneer de kinderen buiten aan het ravotten zijn). 
  • beloon gewenst gedrag. Vertoont jouw pup geen hapgedrag op het moment dat het vaak wel voorkomt, is dat het ideale moment om het te belonen. Zoals eerder besproken kan dit doormiddel van een snoepje, speeltje of aandacht (op een rustige manier).
  • Negeer ongewenst gedrag. Dit is een heel belangrijke. Want ongeacht wat je doet, jouw pup zal toch ooit happen of bijten in iets dat niet leuk is. Wat ik bijvoorbeeld vaak zie als ik op consultatie ga is dat wanneer ik neerzit, de pup wat in mijn veters van mijn schoenen begint te bijten. Zolang dit op een rustige manier gebeurt laat ik dit toe. Vaak duurt dit ook niet lang. Uiteraard kan het het gedrag niet negeren wanneer het happen pijnlijk wordt of wanneer dit gebeurt in zaken dat niet mag. 
  • Ruilen. Zie je dat jouw pup nood heeft aan bijten, kauwen of happen. Probeer hem voor te zijn door iets te geven waarin hij mag bijten. Verleg zijn focus. Door iedere keer een alternatief aan te bieden tijdens het happen, leer je jouw pup ook waar hij wel zijn gedrag mag op uitvoeren.
  • Vermijd fysieke straffen. Dit is al zo vaak aan bod gekomen. Vermijd het straffen. Dit is niet goed voor jullie relatie, maar het leert jouw pup ook niet waar hij zijn behoeften wel in kan uiten. We gaan NOOIT onze pup vast nemen in zijn nekvel en hem tegen de grond duwen omdat zijn moeder dat ook zou doen. Tijdens mijn nest, heb ik Naya NOOIT een van haar pups zien vast nemen en tegen de grond zien duwen. Een grom was vaak duidelijk genoeg. Daarnaast ben jij geen hond. Wanneer jij deze handeling uitvoert zal jouw pup dit als een bedreiging aanzien waardoor het happen nog erger kan worden. Anderzijds, zoals tijdens de leerprocessen besproken, kan je bepaalde gedragingen stoppen indien deze niet gewenst zijn. Een heel typisch voorbeeld is dat wanneer jouw pup tijdens het spelen in jouw handen bijt, is dat je het spel kan stoppen. Kondig dit wel duidelijk aan dat het spel gedaan is zodat jouw pup niet in frustratie gaat. Geef hem ondertussen ook iets om verder op te kauwen. Daarna denk je na waarom jouw pup begon te bijten. Was het speeltje te klein waardoor hij jouw hand mee had? Was het te wild en kwam jouw pup te hoog in energie? Was het te stresserend? Is jouw pup moe? …

Heel veel zaken om rekening mee te houden. Het belangrijkste is dat jouw pup bijt met een reden en dat jij niet met straf mag reageren. Probeer de oorzaak te zoeken zodat je het de volgende keer kan vermijden of afleiden.