fbpx
100%
LESSONS & TOPICS

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining   

Zindelijkheid bij een pup, een bekend onderwerp dat vaak tot frustraties leidt.

Laat ons eerst en vooral duidelijk zijn: jouw pup kan niet binnen de week zindelijk zijn! Indien dit wel zo is, dan ben jij de persoon die jouw pup heel goed in de gaten kan houden en tijdig weet wanneer hij buiten moet. Maar je kan niet verwachten dat jouw pup na 1 week zich al 4 uur kan ophouden. Dat is fysiek gewoon niet mogelijk. De blaas van jouw pup is te klein en de werking tussen de zenuwen van de blaas en de hersenen werkt gewoon nog niet optimaal.

Hoeveel keer je naar buiten moet gaan met je pup hangt af van de leeftijd van de pup (en uiteraard het karakter, de grootte van je pup, hoeveel ze drinken, medische toestand, …). Maar dit kan een hulpmiddel zijn om te weten hoeveel keer jouw pup per dag naar buiten moet gaan:

  • Leeftijd van 6-14 weken → 8 – 10 keer/ dag
  • Leeftijd van 14- 20 weken → 6-8 keer / dag
  • Leeftijd van 20- 30 weken → 4-6 keer/ dag
  • Leeftijd ouder dan 30 weken → 3-4 keer/ dag

Hoe laat je de zindelijkheidstraining zo vlot mogelijk verlopen?

Eerst en vooral, weet dat dit sowieso een intense periode wordt. Het hoort er bij!

Dan moet je voor jou de keuze maken of je jouw pup binnen of buiten naar het toilet wilt leren laten gaan.

Alles heeft zijn voor en zijn nadelen. Wanneer je in een appartement woont kan het interessant zijn om jouw pup op een bepaalde plaats binnen te leren gaan. Alsook wanneer je langer van huis bent en je niet in staat bent om de training goed te volbrengen. We zullen dit later bespreken. 

Je pup buiten leren gaan.

Je zal het waarschijnlijk al gehoord of gelezen hebben, maar het is belangrijk om jouw pup op regelmatige basis naar buiten te brengen zodat hij zich kan ontlasten: Na het spelen, na het slapen (ook na die korte dutjes), na het eten, 20 minuten na het eten en daartussen gemiddeld om de 45 min – 1 uur. Ga steeds samen naar buiten. Maak gebruik van het dagschema dat in deze cursus zit.  Probeer jouw pup niet te veel op te heffen, alleen als je denkt dat de weg naar buiten ervoor kan zorgen dat hij het niet meer zal halen. Het zelf naar buiten lopen, geeft jouw pup routine en leert waar hij later moet staan om aan te tonen dat hij naar buiten moet.

Wil jij dat jouw pup op een specifieke plaats gaat en niet elk plaatsje in de tuin gaat bevuilen? Dat is zeker mogelijk, maar hier moet je wel wat puntjes in je achterhoofd houden om dit tot een succes te volbrengen.

  • Zoek eerst een plaats uit die niet te ver van het huis gelegen is. Hoe dichter bij de deur, hoe minder de kans op ongelukjes of dat de pup toch een plaats dichter uitzoekt omdat het comfortabeler is. 
  • Zorg ervoor dat deze plaats groot genoeg is voor jouw hond. Hij moet in staat zijn om echt zijn plaatsje te zoeken. Niet dat hij zijn behoefte doet, zich omdraait en er bijna in staat. Ook honden vinden dit niet fijn.
  • Zorg ervoor dat de ondergrond anders is dan bijvoorbeeld het gras waar hij niet in mag gaan, maar zorg er wel voor dat het comfortabel blijft voor de hond. Als het stuk dat je hem aanbiedt ook gras is, waarom zou hij dan op dat kleine stuk gaan terwijl er zoveel meer plaats is? 
  • Hou er ook rekening mee dat wanneer jouw pup leert om op gras te gaan en je in de stad leeft, het voor hem moeilijker zal zijn om naar het toilet te gaan aangezien gras in de stad beperkt is. 
  • Uiteraard is het ook belangrijk dat die plaats proper is. Ook honden gaan niet graag op een vuil toilet. Dus het opruimen van de stoelgang en het eventueel afspoelen van de urine zal belangrijk zijn.

Wil je dat jouw pup altijd op die plaats gaat? Dan is het aan jou om consequent te zijn en je blijft meegaan met jouw pup naar die plaats tot je echt voelt dat hij uit zichzelf die plaats begint op te zoeken.

Hoe ga je nu met jouw pup naar buiten? Indien je de typische signalen herkent ( stoppen met wat ze bezig zijn, onrustig worden, rondjes lopen, beginnen snuffelen, sommigen beginnen te piepen, of gaan naar de plaats waar ze eerder zijn geweest,…). Probeer hem rap aan te lijnen en ga naar die specifieke plaats. Geef jouw pup de lange lijn of zorg ervoor dat zijn toilet goed is afgebakend. Laat jouw pup daar tot hij zijn behoefte gedaan heeft. Duurt dit langer dan 3 min? Haal jouw pup weer aangelijnd binnen en plaats hem in zijn ren. Wacht 5 tot 10min en ga weer samen naar buiten. Blijf dit volhouden tot jouw pup zijn behoefte gedaan heeft. Dan kan je hem belonen met voedsel, aandacht of spel. De beloning kan een extra stimulans zijn/ worden om ervoor te zorgen dat hij liever buiten gaat dan binnen. Maar dit hoeft niet per se. Op zich is het ledigen van de blaas ook een beloning. Want wanneer de blaas gespannen staat, staat het lichaam onder stress. Wanneer de blaas geledigd wordt, valt die stress weg en komt er een goed gevoel naar boven. Dit is ongetwijfeld voor ieder van ons herkenbaar. Hier laat ik altijd de mensen vrij in hun keuze. Voelen ze zich comfortabeler met nog een snoepje te geven, geen probleem. Je doet er zeker niets verkeerd mee. Een andere reden waarom bijvoorbeeld het gebruik van een snoepje wel interessant kan zijn, is als jij jouw pup graag beloont met een goede aai of knuffel. Hate to break it, maar op dat moment hebben ze dat niet altijd nodig. Jij hebt jouw beste intenties, maar voor sommige honden kan dit juist omgekeerd werken. Hier is kennis van de lichaamstaal dan weer belangrijk. 

Hou er ook steeds rekening mee dat iedere hond anders is. De ene pup leert snel dat als hij aan de deur staat, deze open gaat. De andere heeft meer tijd nodig om dit te begrijpen, maar dat is totaal niet erg.

Heb je een pupje in de zomer? Goede raad: zet jouw raam niet continu open zodat hij naar buiten kan lopen. Het goede weer zal ervoor zorgen dat jouw pupje vaak buiten vertoeft. Maar zo zie je of weet je niet wanneer hij geplast heeft en kan je hiervoor dus ook niet belonen. Wanneer je nadien jouw raam sluit, zal je pup gegarandeerd binnen plassen. Hij leert niet dat er een verschil is tussen buiten en binnen plassen. Hij leert eigenlijk om gewoon zijn behoefte te doen waar hij zich bevindt.

Maak een dagboek. Schrijf er steeds in waar (binnen of buiten) en wanneer jouw pupje geplast heeft. Laat elk familielid dit doen. Hierdoor weet jij wanneer hij het laatst buiten is geweest en kan je zelf beter inschatten wanneer hij de volgende keer buiten moet gaan. Ook zo kan je de tijdsopbouw geleidelijk zien evolueren. Daarnaast kan dit dagboek ook helpen om te zien hoeveel keer jouw pup plast. Wanneer een pupje heel vaak plast op een dag kan het zijn dat hij bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft. Een blaasontsteking kan ervoor zorgen dat jouw pup moeilijker zindelijk wordt omdat urineren pijn doet.

Maar ook ‘s nachts moet je er tijd in steken! Dus, ga laat slapen, sta nog eens op en sta vroeg op. SORRY, IT IS A PART OF HAVING AN PUPPY! Maak die bench NIET NOG kleiner! Dit is niet diervriendelijk. Honden kiezen graag waar ze slapen en verleggen zich vaak meerdere malen per nacht. Dit kunnen ze al moeilijker doen in een bench en al zeker niet wanneer die nog kleiner gemaakt wordt! Laat jouw pup niet in zijn eigen vuil liggen. Dat lichaampje kan zich gewoon nog niet goed ophouden. Dit hoort bij zijn groeiproces en jij als geleider hebt de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat jouw hond zich ten alle tijden comfortabel voelt. Wanneer jouw pup een volle blaas heeft ‘s nachts kan hij aan niets anders meer denken dan dat. Dit wil ook zeggen dat hij niet meer in staat is om te slapen. Terwijl slaap bij pups net één van de belangrijkste dingen is. Zet jouw wekker dus en bouw de tijd heel geleidelijk aan op. Het kan bijvoorbeeld ook opvallen dat wanneer jouw pup een intense dag heeft, dat je vroeger moet opstaan om hem buiten te laten. Dit is een kwestie van jouw pup beter te leren kennen.

Een heel belangrijke, geef jouw pup niet de schuld als hij in huis een ongelukje heeft gehad. Het is steeds aan jou om de deur op tijd open te doen zodat hij tijdig naar buiten kan gaan om zich te ontlasten. Het is nefast om jouw pup zijn neus in zijn urine te duwen nadat hij zich ontlast heeft, of met iets naar hem te gooien wanneer hij in huis doet. Of zelf nog maar op roepen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw pup zich niet mee durft te ontlasten wanneer iemand in de buurt is. Wat kan leiden tot het zoeken van plaatsen om zich veilig te ontlasten, zoals achter de zetel of ergens in een hoekje. Deze honden gaan zich ook niet ontlasten tijdens de wandeling omdat hun baasje er bij is en ze schrik hebben dat er iets onaangenaam gaat gebeuren. Kom je een ongelukje tegen? Denk dan eens na wat er is misgelopen. Heb je te weinig aandacht besteed aan jouw pup? Heb je te lang gewacht? Heb je de signalen niet opgepikt? Straf dus zeker niet! Het is een ongelukje, dat gebeurt, volgende keer beter. Het is een leermoment voor beiden, maar vooral voor jezelf. En misschien komt dan wel de volgende vraag: ‘Mag ik dat opkuisen terwijl mijn hond er bij staat?’ Absoluut! Jouw pupje zal niet de link leggen dat jij zijn ongelukje opkuist en dat dit er dan voor zorgt dat hij “boven jou” komt te staan. Nee, maak je daar geen zorgen over. Zo ver denken ze niet.

Zindelijk worden in huis

Zoals eerder gezegd, woon je in een appartement, of ben je door één of andere reden niet in staat om continu aanwezig te zijn bij jouw pup voor de zindelijkheidstraining? En vind je het ok dat jouw pup en later jouw volwassen hond altijd op een vaste plaats in huis gaat, dan is het ook mogelijk om dit aan te leren. Uiteraard moet je dan ook rekening houden met de grootte van de hond.

Vaak wordt er gebruikgemaakt van puppypampers. Er zijn hier voor- en nadelen aan verbonden (zoals bij alles). Het gebruik van puppypampers of kranten maakt het voor de pup iets moeilijker om in een afgebakende zone zich te gaan ontlasten. Deze lopen vaak gelijk met de vloer waardoor het makkelijker is voor de pup om er naast te gaan (zeker als het een grotere hond is). Daarnaast, zoals eerder vermeld leer jij jouw pup wat aangenaam is om op te gaan. Puppypampers worden dan vaak vergeleken met het tapijt in huis. Maar het zorgt er ook voor dat het moeilijker is om buiten te gaan. Daarnaast zijn puppypampers vrij duur en zorgen ze voor veel afval.
Wanneer je een kleine hond hebt kan je ook gebruikmaken van een lage box waar je zand of dergelijke in doet. Het voordeel hiervan is dat het mooi afgebakend is en dat jouw pup leert om op die specifieke plaats te gaan. Daarnaast is zand ook beschikbaar tijdens de wandeling. Maar ook hier is het belangrijk dat je goed kijkt naar de signalen van jouw pup zodat hij naar die plaats begeleid wordt om zijn behoefte te doen.
Je kan hem ook buiten op het terras leren gaan, maar hou er dan wel rekening mee dat het daar niet te warm wordt in de zomer.
Wanneer jij jouw hond in huis leert plassen, moet je er rekening mee houden dat het heel moeilijk wordt om hem erna buiten te leren gaan.

Als laatste wil ik nog meegeven dat een terugval zeker mogelijk is. Vaak gebeurt dit rond de periode dat ze hun tandjes beginnen te wisselen en tijdens het wisselen. Hou hier rekening mee. Leg de schuld niet bij jouw pup, maar zeker ook niet bij jou. Ook deze fase gaat over. 

Problemen

Er zijn een aantal mogelijkheden die ervoor zorgen dat jouw pup moeilijk zindelijk wordt

  • Eerst en vooral moet jouw pup medisch volledig in orde zijn. Heb je een puppyplasagenda en merk je op dat jouw pup maar blijft accidentjes hebben of de accidentjes worden weer erger? Dan raden wij jou aan om eerst eens naar de dierenarts te gaan om zeker te zijn dat jouw pup medisch volledig in orde is.
  • Daarnaast kan een te grote hoeveelheid voeding of voeding van slechte kwaliteit voor verschillende kwaaltjes zorgen waaronder het moeilijk zindelijk worden. Pups met diarree zijn ook moeilijker zindelijk te krijgen.
  • Wanneer jouw pup te laat in de avond nog zijn maaltijd krijgt is de kans groot dat hij ‘s nachts zijn grote behoefte moet doen.
  • Bevat de voeding van jouw pup te veel zout? Dan zorgt dit ervoor dat hij meer zal gaan drinken waardoor hij ook meer moet plassen.
  • Zoals eerder besproken is het open laten staan van de deur geen goede manier om jouw pup zindelijk te maken.
  • Na een ongeluk is het heel belangrijk om goed alles op te kuisen. Indien dit niet gebeurt, kan dit ervoor zorgen dat jouw pup terug naar die plaats gaat om zich te ontlasten. Ook wanneer je gebruik maakt van kuisproduct met ammoniak kan dit ervoor zorgen dat ze zich daar opnieuw gaan ontlasten. Dit komt doordat ammoniak ruikt naar urine.
  • En zoals eerder beschreven is het een nefast om straf te gebruiken wanneer jouw pup een ongelukje heeft.

Kort samengevat:

  1. Manage de omgeving en zorg ervoor dat jouw pup in goede gezondheid is
  2. zorg voor succes bij jouw pup en beloon dat gedrag
  3. negeer ongelukjes en kuis deze correct op
  4. zet het toiletteren op commando