100%

Benchtraining

Lesson Progress

Benchtraining

De bench moet voor je hond een veilige plek zijn en blijven! Als de bench wel als strafkamer gebruikt wordt, zal de hond de bench al snel niet leuk meer gaan vinden en ook op andere momenten niet meer in de bench willen.

De eerste stap is om in huis een goede plek te vinden voor de bench.

Zet een bench in huis nooit in een looproute of op een andere drukke plek. Kies altijd voor een rustig hoekje zodat je hond zo min mogelijk last heeft van afleiding en prikkels als hij in de bench ligt, maar zorg wel dat de bench in het zicht is. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een kleed over de bench te leggen.

Laat je hond ook met rust wanneer hij in de bench ligt. Een hond heeft recht op ten minste één plekje in huis waar hij zich veilig kan voelen en met rust gelaten wordt. Zeker met een drukke gezinssituatie is het voor een hond prettig dat hij zich terug kan trekken.

Kies ook voor aanschaf van de bench het juiste formaat. Je kunt meteen voor een formaat kiezen waar de pup straks ook in kan als hij wat ouder is of je kunt eerst met een kleiner formaat starten. Een bench is passend als de hond er rechtop in kan staan, zich om kan draaien en er languit (met gestrekte poten) in kan liggen.

BENCHTRAINING

STAP 1: Maak de bench leuk!

De meeste honden vinden het fijn om een zachte ligplek in de bench te hebben. Eventueel kan je er ook een knuffel inleggen.

Verder kan je ook gedurende de dag wat lekkers in de bench leggen zonder dat je de hond het ziet en zonder dat je hem erbij roept. Mocht hij dan uit zichzelf naar de bench lopen dan treft hij daar steeds een “verrassing” aan en dat maakt de bench snel leuk. Zorg dus dat het deurtje van de bench altijd open staat als de hond overdag rondloopt!

STAP 2: Slapen in de bench

Als de hond al wat gewend is aan de omgeving en aan de bench, kan je proberen om aan de volgende stap te beginnen.

Telkens als je merkt dat de hond wil uitrusten of toe is aan een dutje, dan breng je hem naar zijn bench. Beloon hem direct als hij in de bench gaat liggen. Het deurtje kan je nog open laten, zodat hij geen opgesloten gevoel krijgt. Je kan er dan voor kiezen om ook bij te blijven zitten.

STAP 3: Slapen met het deurtje dicht

Stap over op slapen met het deurtje dicht zodra de hond rustig is in de bench. Geef hem iets lekkers om op te knagen. Je blijft zelf wel aanwezig en gaat dus niet weg uit de ruimte. Probeer je hond uit de bench te halen als je ziet dat hij wakker wordt.

STAP 4: Deur van de bench dicht en weggaan

De laatste stap in de benchtraining is weggaan met het deurtje van de bench dicht. Hierbij moet je zeer zorgvuldig te werk gaan. Doe precies wat je altijd doet maar nu loop je weg zodra het deurtje gesloten is. Blijf wel in huis en laat hem voor de eerste keer niet te lang alleen. Zorg ervoor dat hij telkens iets krijgt waarmee hij zich kan vermaken. Bouw geleidelijk aan de tijdsduur op.

Als het goed is dan is je hond na deze training gewend geraakt aan alleen zijn in de bench! Verander de locatie van de bench zo min mogelijk. Zo heeft je hond voortaan altijd een eigen plekje waar hij zich altijd veilig voelt.

 

OP CUE DE BENCH IN

Wanneer je hond de bench leuk gaat beginnen vinden kan je ook leren om op een cue in de bench te gaan.

STAP 1: Strooi een snoepje in de bench wanneer je hond het niet ziet. Ga naast de bench staan en wacht tot wanneer je hond uit zichzelf in de bench gaat. Click op die moment en beloon je hond. Doe dit een aantal keer tot je hond steeds sneller naar de bench toe gaat. Om je hond uit de bench te halen, kan je eventueel een snoepje weg van de bench gooien, met het woordje ‘Zoek’.

STAP 2: We doen hetzelfde als stap 1, maar nu zonder snoepje in de bench te leggen. Wacht weer tot de hond uit zichzelf in de bench gaat. Click en beloon hem op die moment.

STAP 3: Nu gaan we de tijdsduur dat de hond in de bench blijft opbouwen. Als de hond dus enkele seconden in de bench blijft na dat die er is ingegaan kan je dit weer gaan belonen. Click en beloon je hond.

STAP 4: Dit kan je nu op een cue zetten bv ‘ga in de bench, plaats,… Ga bij de bench staan, zeg de cue, kijk eventueel naar de plaats waar hij naar toe moet gaan en wacht. Probeer herhaling van de cue te vermijden. Laat de hond maar nadenken.

STAP 5: Bouw de afstand op. Ga eens een meter van de bench staan en bouw zo geleidelijk aan naar meer meters.

STAP 6: Nu kan je proberen het deurtje ook te gaan bewegen of dichtdoen. Laat je hond in de bench gaan, beweeg het deurtje, click en beloon je hond. Doe daarna het deurtje weer meteen open.

Bouw dit op tot het deurtje volledig toe gaat.