100%

Blijven

Lesson Progress

Blijven

Inleiding

Een ‘blijf’ kan handig zijn in verschillende situaties. Je gaat je hond leren om geduld te hebben en tijdens de blijf wordt er vaak heel wat zelfbeheersing geoefend. Het is handig voor als er een hond passeert op wandeling, als je door de deur moet en de hond moet wachten, als je je hond even wil laten wachten tot hij wordt opgeroepen,…

Blijf is een cue waarbij de hond op zijn plek blijft zitten en wacht tot jij hem de toestemming geeft om uit deze blijf te komen. Denk goed na over wat je verwacht van je hond. Als je ‘Zit + Blijf’ vraagt, verwacht je dat je hond dan blijft zitten én dus ook niet mag gaan liggen op die plek? Of verwacht je dat jouw hond gewoon op die plek blijft en mag kiezen welke houding hij aanneemt. Je kan ook bijvoorbeeld een ‘Wacht’ aanleren als ze in een ruimte moeten blijven, maar ze mogen in die ruimte wel vrij bewegen.

 

Einddoel

De hond kan op zijn plek blijven zitten, liggen of staan wanneer jij ‘blijf’ zegt. Je hond blijft ook wachten tot hij een release-cue hoort. Daarna mag hij van zijn plek komen. Een release cue kan bijvoorbeeld het woordje ‘oké’ of ‘vrij’ zijn.

 

Wat heb je nodig?

  • Beloningen, zoals lekkere voertjes

  • Een clicker of beloonwoord

Hoe?

Je kan de blijf op 3 manieren opbouwen, namelijk de duur, de afstand en de afleiding.

STAP 1 – opbouw duur

Eerst bouwen we de duur van de houding op. Vraag je hond te gaan liggen, zitten of staan en geef de cue ‘blijf’. Na 5 seconden in een houding te blijven, kan je clicken en jouw hond gaan belonen. Bouw dit geleidelijk aan op. Als je merkt dat de hond gedurende 5 seconden kan blijven, kan je richting 10 seconden gaan. Bouw het op tot 30 seconden of langer moest dit nodig zijn. Wanneer jouw hond voldoende lang is gebleven, haal je hem uit de blijf met een release cue.

STAP 2 – opbouw afstand

Als jouw hond ongeveer 30 seconden kan blijven terwijl je er naast blijft staan, gaan we de afstand gaan opbouwen. Vraag opnieuw een bepaalde houding aan je hond en vraag voor te blijven. Als eerste ga je gewoon ter plekke trappelen. Click en beloon als jouw hond blijft. Doe het trappelen op een rustige manier. Daarna kan je één stapje achteruit zetten. Het is belangrijk om zelf terug naar je hond toe te wandelen en je je hond laat wachten tot je terug bij hem bent. Click en beloon hem opnieuw.

Bouw dit op tot je uiteindelijk enkele meters achteruit kan gaan en de hond blijft tot jij terug bij hem bent. Ook hier weer ga je je hond uit de blijf halen als hij voldoende lang is gebleven.

STAP 3 – opbouw afleiding

Daarna kunnen we de afleiding gaan toevoegen. Het kan zijn dat je hier opnieuw stappen terug moet zetten met de duur en de afleiding. Haal hem ook weer hier na de oefening uit de blijf met een release cue. Enkele voorbeelden van afleiding:

  • Laat de hond blijven terwijl jij een speeltje vasthoudt, ermee beweegt, op de grond legt of weggooit. Nadien mag jouw hond als extra beloning eens spelen met het speeltje.

  • Laat jouw hond blijven terwijl je een snoepje vast hebt, op de grond neerlegt of op de grond laat vallen. Ook hier kan je beslissen of jouw hond al dan niet daarna het snoepje mag pakken.

  • Roep je hond eens nadat je meer afstand hebt genomen.

  • Laat je hond blijven terwijl je eens wegrent, weghuppelt, door je knieën gaat,…

  • Laat je hond blijven terwijl er een andere hond passeert. Eerst kan je de hond op 10m laten passeren, daarna kan je ook dichter proberen gaan.

  • ….