100%

De uit-knop

Lesson Progress

De uit-knop

Doel

Je hond kan rustig zijn in verschillende omgevingen wanneer jij even geen aandacht schenkt aan hem.

Je kan het vergelijken met een lichtschakelaar. Wanneer je hond AAN staat betekent dit dat je met elkaar kan werken. Dat je oefeningen doet en dat je verwacht dat je hond aandacht heeft voor jou. Wanneer de hond UIT staat, wil je juist geen aandacht geven aan hem en verwacht je ook geen aandacht terug. Je wil gewoon even je eigen ding doen en je wil dat je hond gewoon rustig kan zijn.

Dit is een keuze dat hij zelf moet maken! Het is absoluut geen BLIJF-oefening.

Waarom?

Omdat dit het leven zo veel gemakkelijker maakt. Denk maar aan …

  • Vb. Wanneer je tijdens het wandelen een vriend tegen komt en waar je even mee kan praten, zonder dat je hond begint te zeuren.
  • Vb. Wanneer je in de les naar een instructie aan het luisteren bent, zonder te veel naar je hond te moeten kijken.
  • Vb. Wanneer je een terrasje gaat doen en je hond gewoon onder tafel blijft liggen.

Benodigdheden

  • Je matje
  • Een krukje/klein stoeltje
  • Je hond
  • Voerbeloningen

Hoe

STAP 1: Telkens hij richting het matje gaat leg je rustig een voertje op het matje, je maakt verder geen contact met je hond, spreekt hem niet aan en kijkt hem niet aan.

Hij zal zo snel leren dat hij even niet op jou hoeft te letten en niets hoeft te verwachten, maar dat rustig gedrag hem af en toe iets lekkers oplevert.

STAP 2: Telkens wanneer je hond op het matje komt, leg je weer rustig een voertje op het matje. Ook hier probeer je zo weinig mogelijk contact te maken met je hond. Wanneer hij daarna weer af het matje gaat, zeg je niets en wacht je gewoon weer tot hij weer aanstalten maakt voor naar het matje toe te gaan.

STAP 3: Wanneer je hond op het matje blijft, kan je hier ook weer voor belonen. Het is de bedoeling om de focus op het matje te leggen. Dit is de plaats waar hij tot rust mag komen.

STAP 4: Wanneer je hond gaat zitten of liggen op het matje, ga je nu belonen. Leg het voertje weer rustig neer op het matje. Stilletjes aan stel je de tijd tot een beloning uit. In het begin zal je dus redelijk veel moeten belonen, maar na een tijdje kan je je beloning steeds langer gaan uitstellen.

STAP 5: Wanneer je hond dit kent, kan je het matje ook meenemen om op verplaatsing te oefenen. Ga je even een terrasje doen? Wil je even naar je familie gaan om wat bij te praten? …. Neem het matje mee en herhaal de vorige stappen.

Tips

  • Wanneer het echt lastig voor je hond is om stil te blijven liggen, kan je ervoor kiezen om een beloning te geven, waar hij iets langer op kan kauwen.
  • Lijn je hond aan, zodat hij wat meer beperkt wordt in zijn vrijheid.
  • Wanneer je hond te veel naar jou blijft kijken omdat hij een snoepje verwacht, staat je hond niet UIT. Beloon hem alleen op het moment dat hij niet met jou bezig is. Dus wanneer hij wegkijkt, naar het matje kijkt,…

Enkele voorbeelden van de oefening: