100%

Halsband vastnemen

Lesson Progress

Halsband vastnemen

Doel

Een hond moet leren, als je zijn halsband of tuig vasthoudt, dit gekoppeld is aan iets leuks. Sommige honden maken er namelijk een spelletje van om niet helemaal tot bij jou te komen of juist weg te rennen wanneer ze loslopen omdat ze weten dat ze anders aangelijnd worden.

 

Waarom?

Bij gevaar kan je vlug de halsband van je hond grijpen en is hij het gewend. Als je alleen de halsband van je hond vastpakt als je je hond wil tegenhouden of weghouden van iets, dan legt dit bij hem een negatieve link tussen een hand die naar mijn halsband grijpt en om me weg te houden van iets wat ik wil, dus de hond leert om te vermijden dat je hem vastpakt.

Met deze oefening creëer je waarde op je trainingsspaarbank: goeie dingen gebeuren wanneer een hand naar je toe komt.

 

Hoe?

Hou de hond hiervoor eerst aan de leiband. Met je vrije hand neem je de halsband vast en dan geef je het koekje terwijl je je hond vasthoudt. Je pakt de halsband dus vast, je geeft een beloning en je laat dan de halsband weer los.

Zorg dat je zeker de halsband vasthebt, voor je het koekje richting jouw hond gaat bewegen.

 

Voor honden die het lastig vinden, kan je geleidelijk aan opbouwen. Zo kan je eerst de leiband vastnemen richting de halsband vooraleer je de halsband vastneemt.

 

Ook kan je het verder uitbreiden naar het vastpakken in verschillende posities (achter je hond, voor je hond, naast je hond) en vanuit het wandelen. Daarna kan je het ook los oefenen, zodat je je hond ten alle tijden kan vastpakken als het nodig zou zijn.