100%

Kijk eens

Lesson Progress

Kijk eens

 

Doel: De hond reageert op de stemcue ‘Kijk eens’ door naar jou te kijken.

Waarom? Het is handig dat je de aandacht van je hond kan vragen waarbij hij expliciet naar je omkijkt. Dit kan zeker nuttig zijn wanneer je iets anders erop volgend wil vragen.

Hoe?

STAP 1: Je start met je hond voor je, jij zit laag bij de grond, bv op een krukje. Je legt een voertje voor je op grond, je zegt je hond dat hij het mag opeten. De kans is zeer groot dat hij na het opeten, naar jou opkijkt, click + beloon. Je legt het voertje opnieuw op grond, zo kan je weer opnieuw clicken + belonen wanneer hij naar je opkijkt. Herhaal dit 10 keer en neem daarna even pauze

STAP 2: In plaats van op het krukje, laag bij de grond te zitten, ga je zelf hoger zitten of rechtop staan. Je herhaalt de stappen vanaf stap 1.

STAP 3: Je staat rechtop en je hond kijkt nu steeds op naar je gezicht, nu ben je klaar voor een volgende stap: in plaats van het voertje recht voor je op grond te leggen, leg je het nu wat verder naar links of rechts zodat je hond meer moeite moet doen om je aan te kijken in je gezicht. STAP 4: Tijd voor een stemcue aan te leren: Kijk eens. Op het moment dat je hond het voertje bijna op heeft wat je op grond gelegd hebt, maar dus nog VOORDAT hij naar je opkijkt zeg jij nu “Kijk eens”. De hond kijkt naar jou. Je clickt en geeft hem een beloning.

STAP 5: Nu je hond naar jou kan kijken wanneer je het vraagt, kan je dit ook vragen vanuit beweging. Doe dit in de beginfase op een gekende plaats en oefen het daarna in verschillende omgevingen met meer afleiding.