100%

Liggen

Lesson Progress

Liggen

Einddoel

De hond kan gaan liggen op een ontspannen manier wanneer hij de cue ‘liggen’ of ‘down’ hoort. De ontspannen lighouding is door de hond zelf te kiezen. De hond kan gekanteld gaan liggen op de dij, maar hij kan er ook voor kiezen om gestrekt op 4 poten te gaan liggen (sfinxhouding). Het moet een comfortabele houding zijn voor jouw hond.

 

Wat heb je nodig?

  • Beloningen, zoals lekkere voertjes.

  • Een clicker of markeerwoord (flink).

  • Eventueel een matje als jouw hond niet graag op een koude ondergrond ligt

Hoe?

STAP 1: Werk vanuit de zit of sta houding. Hou een voertje in de hand voor de neus van de hond. Beweeg het voer naar de grond toe tussen de voorpoten, als de hond niet gaat liggen, beweeg het voer een beetje naar jou toe zodat de hond de ruimte heeft om te gaan liggen. Zorg er hier voor dat je het voer niet te veel naar voor houdt, dan kan het zijn dat de hond opnieuw rechtstaat. Click/markeerwoord en beloon als de hond beide voorpoten tot de ellebogen op de grond legt. Gaat de hond niet liggen, begin je opnieuw. Ga pas naar stap 2 vanaf de hond meteen gaat liggen als je het voer voor zijn neus houdt en naar beneden beweegt.

STAP 2: Doe hetzelfde als bij stap 1 maar nu met een lege hand. Hou een lege hand, waarin je wel doet alsof je een voertje hebt, voor de neus van de hond en beweeg je hand naar de grond toe. Wacht met belonen tot de hond beide voorpoten tot de ellebogen op de grond legt. Click/markeerwoord en beloon wanneer de hond volledig op de grond ligt.

STAP 3: Let goed op het commando dat je geeft, lig en zit kan een hond snel door elkaar halen omdat ze op elkaar lijken. Probeer te werken met neer, down, liggen,…

Zeg jouw cue (liggen, neer, down) voor je jouw handbeweging tot aan de grond brengt om jouw hond te laten liggen. Click/markeerwoord en beloon opnieuw vanaf de hond ligt.

STAP 4: Bouw de handbewegingen geleidelijk af. Gebruik de cue, maar breng je hand niet meer helemaal tot aan de grond maar tot een 5 – 10cm erboven. Bouw dit geleidelijk aan af door je hand steeds iets hoger te houden als je merkt dat jouw hond gaat liggen als je hand iets hoger is. Click/markeerwoord en beloon wanneer de hond gaat liggen.

STAP 5: Nu je de handbewegingen volledig hebt afgebouwd kan je gaan oefenen op de cue alleen. Zeg jouw cue (liggen, neer, down) en click/markeerwoord en beloon als de hond gaat liggen.

STAP 6: Oefenen op verschillende locaties, omgevingen. Gebruik de cue om de hond te laten liggen in deze nieuwe omgeving. Het is niet erg als je op deze nieuwe locatie enkele stappen terug moet, nieuwe omgevingen zijn spannend en de hond moet hier ook aan wennen.

 

Let op!

Het kan zijn dat dit stappenplan voor jouw hond niet werkt. Dat is oké, dan ga je aan de slag met een ander stappenplan dat voor jouw hond wel werkt. Sommige honden kunnen extra tussenstappen nodig hebben, anderen zullen er sneller mee weg zijn. Werk op het tempo van jouw hond! Sommige honden vinden het ook niet fijn om op een koude ondergrond te gaan liggen. Dan kan je met die honden starten om op een matje te gaan liggen.