100%

Naam zeggen

Lesson Progress

Naam zeggen

 

Doel: Wat ook heel erg fijn is, is dat de honden reageren op hun naam. Wanneer je dus zijn naam roept, kijkt hij naar jou. Je kan dit dan inzetten wanneer je graag zou willen dat de hond iets met jou doet.

Waarom?

Je hond hoort in het dagelijkse leven vaak zijn naam zonder dat er een beloning volgt, meer nog, soms zeg je zijn naam op een boze toon wanneer hij iets mispeuterd heeft.

  • Elke keer dat hij zijn naam hoort en daar een beloning voor krijgt zet je als het ware geld op de spaarbank;
  • Elke keer wanneer je hier niet voor beloont haal je geld af van de spaarbank;
  • Elke keer dat je het op een negatieve manier zegt haal je héél veel geld af!

Hoe?

STAP 1: Je staat naast je hond. Je zegt de naam van je hond en beloont hem direct daarna. Je verwacht nog niet dat je hond meteen naar jou kijkt. Met andere woorden, als hij niet reageert geef je hem toch een beloning. Herhaal dit 5x.

STAP 2: Je staat naast je hond. Je zegt de naam van je hond en beloont hem wanneer je hond naar je kijkt. Je mag slechts eenmaal z’n naam zeggen, kijkt hij niet, wandel dan even verder en zeg terug zijn naam. Herhaal dit 5 x.

STAP 3: Sta enkele meters van je hond. Je zegt de naam van je hond en beloont je hond wanneer dat hij naar je kijkt. Ook hier zeg je maar één keer zijn naam. Als hij niet kijkt, wandel dan weer even verder en probeer het opnieuw.

Tip

Doe dit eerst in een gekende omgeving, waar hij toch al wat aandacht heeft voor jou. Wanneer dit goed gaat, kan je het uitbreiden naar het parkje, het bos, op straat,…

Variaties

Je kan dit spel ook met anderen mensen spelen, zodat ieder om beurten de hond bij zich roept. Sta dus in het begin dicht bij elkaar. De afstand kan je dan opbouwen naar enkele meters.