100%

Ontspannende activiteiten

Lesson Progress

Ontspannende activiteiten

 

Enkele voorbeelden van ontspannende activiteiten:

SNUFFELWANDELING

Tijdens een wandeling kan je de hond het tempo en de route zelf laten bepalen. Hij loopt dan letterlijk zijn neus achterna. Soms snuffelt hij wel een minuut aan een grassprietje, maar dat maakt niet uit, want het doel van deze wandeling is ten slotte dat hij gaat ontspannen.

Snuffelen zorgt voor de aanmaak van endorfine, dopamine en oxytocine. Endorfine werkt stressverlagend en dopamine en oxytocine doen daar nog eens een extra schepje bovenop en geven een gevoel van geluk. Hoe simpel kan het zijn? Geen ingewikkelde therapieën of trainingssessies, maar gewoon heerlijk naar buiten met je hond en beiden genieten.

SNIFFARI

Laat je hond op snuffelzoektocht gaan naar z’n eigen brokjes of gezonde snacks. Strooi een paar brokjes in het gras of verstop het op verschillende takken, bloempotten, bankjes. Je kan ook een snuffelboom maken of het bv in blaadjes strooien.

 
 

KAUWEN

Kauwen heeft ook een kalmerende werking bij honden. Dit is ook één van de basisbehoeften bij honden. Nu wil jij natuurlijk niet dat jouw hond de meubels en je pantoffels kapot kauwt, dus zul je voor alternatieven moeten zorgen. Als kauwmateriaal kan je best gedroogde snacks nemen. Denk aan bullenpezen, runder-, geiten-, paarden-, reekophuid, oren, hoefjes,….

Maar ook kauwbeen dat blijft meegaan, met een smaakje zoals een Benebone of Nylabone.

Kauwen draagt ook bij aan de lichamelijke verzorging van een hond. Het verzorgt en reinigt het gebit en helpt tandplak tegen te gaan. Het helpt ook bij de spijsvertering.

 

VOERVERRIJKING

Lekker bezig zijn met een zelfgemaakt hersenwerkje of een gekochte puzzel werkt ook ontspannend voor je hond. Hij kan hierbij zijn neus en hersenen gebruiken wat hem ook nog eens (mentaal) moe en voldaan maakt.

Door te snuffelen tijdens voerverrijking krijgt de hond de kans om zich te ontspannen

Het verlaagt stress en spanning. Dit komt omdat er op dat moment 2 stoffen vrijkomen, namelijk dopamine en oxytocine. Beter bekend als het geluks- en knuffelhormoon.

 
 

SHREDDEN

Veel mensen gaan het niet graag horen maar het kapot trekken van iets, shredden zoals we het benoemen, is ook een natuurlijke behoefte.

Werkt ook stress verlagend. Vaak wordt er geïrriteerd gereageerd als een hond weer eens een speeltje kapot bijt. Je ziet ze dan echt de stukken eraf scheuren of trekken. Een leuke tip hierbij is, geef eens een kartonnen doos die ze in stukken van elkaar kunnen en mogen trekken. Achteraf wel wat opkuiswerk voor nodig maar het is met een goed doel.