100%

Plat

Lesson Progress

Plat

Inleiding

Plat liggen is een ontspannen houding voor honden. Om deze oefening aan te leren moet je hond dan ook rustig zijn. Als hij te gespannen is, gaat hij het niet doen. Deze oefening zorgt voor rust bij de hond, vertrouwen in de baas en je kan op deze manier makkelijker verzorgingshandelingen uitvoeren zoals borstelen, aan de buik voelen bij de dierenarts, etc.

 

Einddoel

De bedoeling is dat de hond volledig op de flank plat ligt met het hoofd ook op de grond en zo een tijdje blijft liggen.

 

Wat heb je nodig?

  • Beloningen, zoals lekkere voertjes

  • Een clicker of markeerwoord (flink)

Hoe?

Er zijn ook weer meerdere mogelijkheden om deze oefening aan te leren.

 

Stappenplan 1: Lokken richting de plat

STAP 1: Laat de hond gaan liggen, dit kan meteen of vanuit zit. Wanneer de heupen parallel liggen (sfinx houding) dan kan je kiezen welke kant je op werkt. Wanneer de heupen al naar een bepaalde kant wat doorgezakt liggen dan werk je verder naar die kant omdat het technisch anders niet mogelijk is voor de hond om plat te gaan liggen.

Lok met een snoepje het hoofd van de hond richting de schouder van de hond. Doe dit in stapjes en beloon steeds een klein beetje verder naar achter. Op een bepaald punt moet de hond ofwel “omvallen” in plat ofwel springen ze recht. Dit laatste probeer je te vermijden.

Wanneer je het lichaam in plat krijgt, dan moet ook het hoofd nog volgen. Daarvoor breng je je hand met snoep terug naar de voorkant van de hond waardoor het hoofd terug naar voor kijkt en je heel laag bij de grond kan belonen.

STAP 2: Je gaat hetzelfde doen als bij stap 1, maar nu ga je het voer achterwegen laten. Je werkt opnieuw vanuit lig waarbij je jouw hand voor de neus gaat houden en zo naar de schouder gaat bewegen om geleidelijk aan richting de rug te gaan met je hand. Wanneer de hond omvalt en zijn hoofd neerlegt ga je opnieuw belonen.

STAP 3: Je gaat er nu de cue ‘plat’ aan vasthangen. Je gaat de cue zeggen vlak voor de hond plat op zijn zij gaat liggen met het hoofd ook op de grond. Je blijft nog steeds met je handen de bewegingen mee maken zodat de hond jouw hand kan volgen.

STAP 4: Nu ga je de cue blijven gebruiken maar de handgebaren beginnen afbouwen. Je gaat je hand minder dicht bij het hoofd houden en minder naar achter brengen om de hond te laten plat liggen. Je kan de cue nu ook iets vroeger geven dan vlak voor hij volledig gaat platliggen. Laat de gebaren steeds meer weg en werk steeds verder weg van het lichaam van de hond.

STAP 5: Laat de hond platliggen zonder je hand mee te bewegen en gebruik enkel de cue ‘plat’.

STAP 6: Nu je de hond op cue kan laten platliggen kan je als hij volledig platligt hem proberen aanraken. Doe dit geleidelijk aan en op een rustige manier. Begin aan het hoofd en ga zo geleidelijk aan naar de buik en de poten. Zo kan je de hond leren om zich te laten borstelen, bij de dierenarts de buik te tonen zodat de dierenarts de buik kan controleren, etc. Op dit moment bouw je het vertrouwen van de hond op.

 

Stappenplan 2: Capturen

We gaan de ‘plat’ capturen. Je gaat wachten tot jouw hond het gedrag aanbiedt dat jij wil. Dit vraagt veel tijd en geduld. Je kan het opbouwen door je hond te belonen als hij een keer op zijn zij plat ligt.

Wanneer je dit een paar keer gedaan hebt kan je het gedrag afwachten. Wanneer de hond uit zichzelf volledig gaat platliggen ga je clicken en belonen. Nadien wacht je opnieuw af. De hond gaat nu uitzoeken welk gedrag jij van hem verwacht. Wanneer de hond opnieuw volledig gaat platliggen met het hoofd op de grond, ga je clicken en belonen. Doe dit tot je merkt dat de hond weet wat jij van hem verwacht.