100%

Stress-schaal

Lesson Progress

Stress-schaal

De stress-schaal is een manier om weer te geven hoe gestresseerd honden geraken door het zien van een bepaalde prikkel en welk gedrag ze dan gaan vertonen. De stress kan zich voor één bepaalde prikkel ook opbouwen in de hond waardoor hij meerdere gedragingen gaat laten zien. Het is de bedoeling dat je probeert om de hond in de groene en blauwe zone te houden. Hier gaan ze op een nieuwsgierige manier met de prikkel om. Vanaf de gele zone gaan de honden zich al meer naar de prikkel toe beginnen bewegen. Vanaf hier kan het heel snel opbouwen. Je gaat dan ook proberen om je hond al vanaf de gele zone met jou mee te krijgen. Het is namelijk zo, hoe hoger de hond in de stress-schaal zit, hoe moeilijker het is om hen terug naar beneden te krijgen.

 
 

 

Fase groen

De groene fase is ideaal. Je hond is hier ontspannen maar wel alert. Je hond snuffelt rond, verkent de omgeving en kijkt af en toe wat rond. Als de hond een prikkel ziet zal hij deze eerder snel opmerken en meteen terug doorgaan met snuffelen of kalmerende signalen laten zien. Heel het lichaam van de hond is in deze fase ook ontspannen, zijn mond heeft zachte hoeken en zijn oren staan in een ontspannen houding.

Fase blauw

In de blauwe fase gaat de hond de prikkel opmerken maar hij zal hier gewoon rustig naar kijken zonder te reageren. De hond is hier vooral in een fase van alertheid. Hij zal zijn oren naar voor richten en zijn focus op de prikkel houden. Hij zal zijn neus ook in de lucht houden om zo de geur van de prikkel in zich op te nemen. Om dichter bij de prikkel te komen zal de hond zich in een boog naar de prikkel begeven. Wanneer hij genoeg informatie verzameld heeft zal hij het contact met de prikkel uit zichzelf verbreken.

Fase geel

Wanneer je hond in de gele fase terecht komt gaat hij kleine stress signalen laten zien zoals, tongelen, gapen, schudden. De opwinding kan in dit niveau ook snel stijgen. De focus van de hond ligt hier ook volledig op de prikkel. Hij kan het contact nog zelf verbreken maar dit zal wel wat langer duren.

Fase oranje

In deze fase gaat je hond duidelijke stress signalen geven doordat hij het contact met de prikkel niet meer kan verbreken. De hond gaat wel duidelijke signalen geven dat hij wil dat de prikkel verdwijnt, hij gaat als het ware waarschuwen. Het lichaam gaat ook verstijven, zijn staart gaat omhoog staan, de haren op de rug gaan rechtstaan, zijn oren gaan naar voren gericht zijn en zijn mond is dicht. Ook kan je een snellere ademhaling zien. De hond gaat ook geen interesse meer hebben in andere zaken zoals zijn beloningen.

Fase rood

In de rode fase gaat de hond volledig over zijn limiet en is zijn grens duidelijk overschreden. De hond zal hier ook heel duidelijk laten merken dat hij de prikkel niet tolereert door bv. te blaffen en te trekken aan de lijn waarbij vaak de voorpoten ook van de grond komen of door te vluchten en van de prikkel weg te rennen. In deze fase kan de stressemmer ook overlopen.

 
 

Hoe reageren?

Om de stress bij je hond niet te ver te laten stijgen ga je reageren. Je kan dit onder andere doen door een oefening van hem te vragen.

Fase groen

In de groene fase hoef je niet in te grijpen. De hond kan hier zelf zijn aandacht nog snel genoeg afwenden en zijn interesse in de prikkel is hier ook niet extreem groot.

Fase blauw

Bij de blauwe fase ga je eerst even afwachten. Het kan zijn dat de hond even tijd nodig heeft om de prikkel op te nemen zonder hier heftig op te reageren. Je gaat de hond belonen als hij rustig naar de prikkel kijkt. In het begin ga je vaak belonen, om de zoveel seconden. Nadien kan je dit wat opbouwen zodat hij langer naar de prikkel kan kijken op een rustige manier.

Fase geel

Hier ga je de hond zijn aandacht wel vragen door zijn naam te zeggen en hem voer op de grond te laten zoeken. Eventueel kan je hier ook werken met een oeps dat je van richting veranderd en de hond zo meeneemt. Ook dan kan je hem laten zoeken om ervoor te zorgen dat zijn focus niet terug naar de prikkel gaat. De vergrootte afstand kan hier ook zorgen dat hij nu naar de blauwe fase over gaat.

Fase oranje & rood

Zowel bij de oranje als rode fase ga je de lijndruk toepassen waarbij de hond leert dat als jij druk op de lijn zet, hij moet volgen. Vraag ook nog steeds de aandacht door zijn naam en eventueel een handtouch in de oranje fase.