100%

Trainingstechnieken

Lesson Progress

Trainingstechnieken

Je kunt bij het trainen van je hond gebruik maken van verschillende trainingstechnieken. Elk van deze technieken heeft zijn eigen mogelijkheden en kan wisselend gebruikt worden.

Ik geef je enkele trainingsmethodes mee.

Lokken

Hierbij lokken we het gedrag bij je hond uit. Dit doe je door middel van een beloning, zoals een brokje of door je lichaamsbeweging of handen, …

Je lokt je hond om de gewenste beweging of op de gewenste plek te krijgen. De hond volgt dan het voertje en zodra hij de juiste beweging maakt of op de juiste plek staat, krijgt hij het voertje. Met deze techniek heeft je markeergeluid bijna geen toegevoegde waarde.

Het nadeel van lokken is wel dat je hond niet zelf nadenkt over hoe hij iets doet. De hond focust hier vooral op het voertje en is zich dan niet bewust van andere zaken.

Het lokvoertje moet je zo snel mogelijk terug afbouwen om te vermijden dat de hond het gewenste gedrag alleen doet wanneer je een voertje vast hebt.

 

Shapen

Shapen is een hele andere vorm van gedrag aanleren. Letterlijk betekent dit het vormen van gedrag.

Bij shapen gaan we uit van wat de hond zelf aanbiedt ….

Hierbij ga je het gedrag, of een begin van uitvoering daarvan, dat je hond uit zichzelf laat zien clicken en belonen. Dit ga je herhalen met telkens een stap meer in de goede richting tot dat het uiteindelijk gewenste gedrag is gevormd. Ga wel pas naar de volgende stap wanneer de hond zeker doorheeft waar hij voor beloond wordt. De cue wordt pas in een later stadium gekoppeld aan het gedrag.

Een voordeel van shapen is dat de hond bewust bezig is met wat hij doet.

De hond heeft ook invloed op de training. Wanneer je hond de opdracht niet begrijpt ga je best een stapje terug. Ook wanneer hij moe is gaat hij het gedrag niet meer uitvoeren en kan je best een pauze inlassen van de training.

Het vraagt wel enorm veel voorbereiding. Je moet als trainer creatief kunnen omspringen met gebeurtenissen. Met shapen moet je ook veel geduld hebben. Het aanleren van de basis kan misschien wat langzamer gaan, maar daarna bereik je sneller je einddoel.

 

Capturen

Dit betekent letterlijk het vangen van het gedrag. Deze techniek houdt dus in, dat je het gedrag clickt op het moment dat de hond het op zichzelf uitvoert.

Deze techniek kan toegepast worden op simpele gedragingen. Denk maar aan oogcontact maken. We wachten geduldig af en vroeg of laat gaat de hond oogcontact maken.

Het grote voordeel hierbij is dat je vanaf het begin leert om het gedrag zonder jouw hulp uit te voeren.

 

Targettraining

Hierbij leer je de hond iets aan door gebruik te maken van een target. De hond kan dit aanraken, maar ook volgen of er gewoon op gaan staan. Een target kan van alles zijn zoals een memoblaadje, een targetstick, een matje, een platform,.. In eerste instantie heeft de target geen betekenis voor de hond, maar dat leer je aan. Dit gebeurt meestal via shapen.

Targets die met de neus bediend kunnen worden, kan je gebruiken voor het hierkomen, een lichtschakelaar bedienen, een deur open- of dichtdoen.

Targets zoals een matje, waar je hond dus op moet gaan staan, kan je dan weer gebruiken om je hond ergens naar toe te sturen.

 

De target moet ook hier zo snel mogelijk afgebouwd worden, zodat de hond er niet afhankelijk van wordt. Het voordeel is wel dat dit iets eenvoudiger is dan het afbouwen van voer.