100%

Tuig aandoen

Lesson Progress

Tuig aandoen

Inleiding

Je kan op een rustige en stressvrije manier het tuig aandoen bij de hond. Dit stappenplan is gemaakt voor het aandoen van een Y-tuig. Bij voorkeur steekt jouw hond zelf zijn hoofd door het tuig. Door de keuzevrijheid gaan ze het minder erg vinden om aan te doen. Dit stappenplan kan je ook gebruiken voor je hond z’n hoofd door een halsband te leren steken.

 

De meeste Y-tuigen hebben een 2 buiksluitingen. Het hoofd gaat dus door het tuig moeten. Kan jouw hond het tuig nog niet aandoen op een rustige manier en moet je het toch snel aandoen? Dan kan je dit best op een lokkende manier doen (zie verder).

 

Wat te doen als jouw hond angstig is bij het zien van een tuig? Ga zitten en leg het tuig bij jou, geen haast en geen druk! Als jouw hond er aan snuffelt, kan je dit gaan belonen. Zo stimuleer je je hond om niet weg te lopen als hij het tuig ziet.

 

Voor honden die niet graag hun hoofd door het tuig steken, kan je ook een Y-tuig met 4 sluitingen kopen. Zo kan je het ook gewoon op de rug van je hond leggen en daarna de sluitingen dicht doen. Je doet het klipje vast rond de nek en daarna de 2 andere rond de buik.

 

Hoe?

Je hebt meerdere manieren om het tuig aan te doen. Hieronder kan je de mogelijkheden vinden.

 

Shapen

Deze manier vraagt heel veel geduld van jou. Je gaat namelijk alleen maar gaan belonen op het initiatief van je hond.

STAP 1: Hou het tuig vast zodanig dat de opening volledig vrij is en op hoofdhoogte van de hond. Click en beloon wanneer de hond aan het tuig snuffelt.

STAP 2: Hou het tuig vast zodanig dat de opening volledig vrij is en op hoofdhoogte van de hond en wacht tot de hond contact maakt met het tuig. Click en beloon wanneer de hond de neus richting de opening beweegt.

STAP 3: Wacht tot de hond de neus of snuit door de opening van het tuig steekt. Click en beloon wanneer hij dit doet. Wacht steeds een beetje langer tot het hoofd tot aan de oren erdoor steekt.

STAP 4: Wacht tot de hond het volledige hoofd door de opening van het tuig steekt. Click en beloon wanneer hij dit doet.

STAP 5: Voor het sluiten van het tuig kan je de hond laten staan en blijven. Beloon hem als hij blijft staan, terwijl je de rest van het tuig vastklikt.

 

Handcue

Bij dit stappenplan is de handcue (Zie aandacht) al gekend.

STAP 1: De opening van het tuig houd je voor de hond met je ene hand. De andere hand (touch hand) houd je door de opening van het tuig. De hond zal de touch hand met zijn neus aanraken of toch al een beweging doen met de neus richting het tuig. Click en beloon wanneer de hond jouw hand met zijn neus aanraakt. Je gaat je hand niet achteruit bewegen.

STAP 2: De opening van het tuig houd je voor de hond met je ene hand. De andere hand (touch hand) houd je net achter de opening van het tuig. De hond zal de touch hand met zijn neus aanraken en zijn neus net door het tuig steken. Click en beloon wanneer de hond zijn neus door het tuig komt.

STAP 3: De opening van het tuig houd je voor de hond met je ene hand. De andere hand (touch hand) houd je achter de opening van het tuig. De hond zal de touch hand met zijn neus aanraken en zo zijn hoofd door het tuig steken. Je kan vanaf zijn oren er door zijn, je hand geleidelijk aan achteruit bewegen. Click en beloon wanneer de hond zijn hoofd door het tuig is.

STAP 4: Voor het sluiten van het tuig kan je de hond laten staan en blijven. Beloon hem als hij blijft staan, terwijl je de rest van het tuig vastklikt.

 

Lokken

Dit is vaak de gemakkelijkste manier om je hond het tuig aan te leren. Alleen moet je wel je lokken nog afbouwen.

STAP 1: Neem het tuig in de ene hand en hou in de andere hand een snoepje. De hand met de snoep houd je door de opening van het tuig. De hond zal een beweging doen met de neus richting het tuig voor de snoep. Beloon wanneer de hond zijn neus richting jouw hand om de snoep te nemen.

STAP 2: De opening van het tuig houd je voor de hond met je ene hand. In de andere hand houd je snoepjes. Deze hand houd je net achter de opening van het tuig. De hond zal zijn neus net door de opening steken. Beloon wanneer de hond zijn neus door het tuig komt.

STAP 3: De opening van het tuig houd je voor de hond met je ene hand. In de andere hand houd je snoep. De snoep hand houd je achter de opening van het tuig. De hond gaat met zijn neus tot aan jouw hand komen en je gaat je hand in een vloeiende beweging naar achteren bewegen tot het tuig over z’n hoofd is. Beloon wanneer de hond zijn hoofd door het tuig is.

STAP 4: Voor het sluiten van het tuig kan je wat snoepjes op de grond strooien en wanneer jouw hond afgeleid is, kan je de gespen dicht doen rond de buik.