100%

Zitten

Lesson Progress

Zitten

Inleiding

Honden leren snel aan om te gaan zitten, dit is meestal het eerste dat aangeleerd wordt. Het commando ‘Zit’ kan handig zijn op verschillende momenten. Denk aan het oversteken van de straat, wanneer ze te ongeduldig zijn voor iets en je ze even wil kalmeren. Maar ook wanneer ze snel zouden opspringen bij mensen kan je ze laten zitten, zodat ze mensen kunnen begroeten op een rustige manier. Er zijn nog zoveel meer nuttige redenen om jouw hond een zit aan te leren.

Einddoel

Je hond kan zijn poep op de grond zetten wanneer hij de cue ‘zit’ hoort. Je hond kan zitten op 1 dij of echt op de poep met beide knieën naast/voor het lichaam.

 

Wat heb je nodig?

  • Beloningen, zoals lekkere voertjes
  • Een clicker of markeerwoord

Hoe?

STAP 1: Neem een snoepje in je hand en lok je hond om naar boven te kijken. Maak een beweging vanaf de neus omhoog. Wanneer de hond naar boven kijkt, belanden ze meestal op hun kont. Dit kan je clicken en belonen.

STAP 2: Neem nu geen snoepje meer in je hand, maar maak wel dezelfde beweging. Wanneer de hond gaat zitten, click je opnieuw en beloon je je hond.

STAP 3: Probeer je handsignaal steeds subtieler te maken. We gaan ook het gedrag op cue zetten. Zeg het woordje ‘Zit’ en maak je handbeweging. Wanneer de hond gaat zitten, kan je dit weer gaan belonen.

STAP 4: Herhaal deze oefening tot wanneer je hond enkel op het woordje ‘zit’ gaat zitten.